حتی اگر ممدانی نتواند شهردار نیویورک شود، رهبران دموکرات باز هم باید در راهبرد حزب بازنگری کنند. پس از شکست هریس در انتخابات ریاستجمهوری، این پرسش در میان دموکراتها مطرح شده که حزب برای احیای خود باید به سمت ترقیخواهی حرکت کند یا به میانهروی ادامه دهد؟
جدای از اینکه نتایج انتخابات نهایی شهر نیویورک در نوامبر ۲۰۲۵ (آبان ۱۴۰۴) چه خواهد شد، پیروزی شگفتآور زهران ممدانی در انتخابات درونحزبی دموکراتها برای شهرداری این شهر نشانهای از این است که نخبگان این حزب تا چه اندازه از تحولات اجتماعی رأیدهندگان فاصله دارند. تا پیش از برگزاری این انتخابات، اکثر نظرسنجیها پیشتازی اندرو کومو، رقیب ممدانی را نشان میدادند. با این حال این ممدانی بود که توانست با اختلاف ۷٪ نامزد اصلی دموکراتها شود.
زهران ممدانی متولد اوگاندا است که به آمریکا مهاجرت کرده و به تشیع دوازدهامامی اعتقاد دارد. مادرش هندی و پدری اوگاندایی است. ممدانی ترکیبی از هر آنچیزی است که برای یک محافظهکار آمریکایی ناخوشایند میباشد. او صراحتاً سرمایهداری را نمیپذیرد؛ خود را سوسیالیست میداند و بر مسئله قدرت خرید و کسبوکارهای کوچک تأکید بسیاری دارد ممدانی به عنوان یک ترقیخواه مواضع تندی نسبت به اسرائیل داشته و حمله اخیر آمریکا به ایران را غیرقانونی خوانده است. اخیراً نیز گفته بود در صورت سفر نتانیاهو به نیویورک او را دستگیر خواهد کرد. . او همچنین حامی سرسخت جامعه LGBTQ است و با سیاستهای مهاجرتی ترامپ مخالفت میکند.
چنین مواضعی باعث رویگردانی بسیاری از نخبگان برجسته دموکرات -که جزو طیف میانهرو و جریان اصلی حزب هستند - از او شده است. چاک شومر، رهبر دموکراتها در سنا هنوز اعلام حمایت از ممدانی نکرده است. لائورا گیلن و تام سوزی، نمایندگان نیویورک در مجلس نیز نسبت به پیروزیاش ابراز نگرانی کردند. اشخاص برجسته دیگر همچون بیل کلینتون و مایکل بلومبرگ نیز علناً از کومو حمایت کرده بودند. با این حال، پیروزی ممدانی نشان داد رأیدهندگان دموکرات به سمت ترقیخواهی و چپ افراطی حرکت میکنند، اما نخبگان میانهرو همچنان قدرت را در دست دارد.
البته تمایل رأیدهندگان به سمت چپ افراطی تنها عامل توضیحدهنده پیروزی ممدانی نیست. او چهرهای جوان و جدید است، در سخنوری تبحر دارد و به خوبی با قشر جوان ارتباط میگیرد. در اینستاگرام -که گروههای سنی جوانتر بیش از سایرین در آن حضور دارند- فعالیت تبلیغاتی بسیاری میکند که در افزایش محبوبیتش مؤثر است. او نشان داده که برای کارزار انتخاباتیاش از لابیها و افراد ثروتمند کمک نمیگیرد. این موارد لزوماً ارتباطی با جهتگیریهای ایدئولوژیک ندارند. ترامپ نیز در سال ۲۰۱۶ با اتکا به ویژگیهای شخصیتی توانست به پیروزی غافلگیرانهای دست یابد.
واکنش ترامپ و سایر جمهوریخواهان به پیروزی ممدانی تند بوده است. برخی به کنایه میگويند با انتخاب این مسلمان به شهرداری، ۱۱سپتامبر دوباره در نیویورک تکرار خواهد شد. ترامپ نیز او را تهدید به دستگیری و اخراج از آمریکا کرده است. به نظر میرسد مسئله سیاستهای مهاجرتی نقطه اصلی اختلاف ممدانی و ترامپ باشند. در آمریکا ایالتها و حتی شهرداریها از قدرت کمی برخوردار نیستند و میتوانند در اجرای سیاستهای فدرال کارشکنی کنند. در هر صورت نگرانی اصلی جمهوریخواهان رشد چپگرایی (به اصطلاح خودشان کمونیسم) در آمریکا است و شهرداری احتمالی ممدانی زنگ خطری برایشان خواهد بود.
حتی اگر ممدانی نتواند شهردار نیویورک شود، رهبران دموکرات باز هم باید در راهبرد حزب بازنگری کنند. پس از شکست هریس در انتخابات ریاستجمهوری، این پرسش در میان دموکراتها مطرح شده که حزب برای احیای خود باید به سمت ترقیخواهی حرکت کند یا به میانهروی ادامه دهد؟ میتوان گفت روند تحولات اجتماعی در دو دهه اخیر، قدرتگیری ترقیخواهی در حزب دموکرات را به امری تقریباً اجتنابناپذیر تبدیل کرده و بیشتر مسئله زمان مطرح است. البته یک سؤال مهمتر نیز وجود دارد: جامعه تا چه اندازه پذیرای ترقیخواهی خواهد بود؟ عملکرد ترامپ در اقتصاد و نگاه رأیدهندگان مستقل به برنامههای اقتصادی ترقیخواهان پاسخ به این پرسش را تعیین خواهد کرد. جامعه آمریکا هنوز پذیرای اشخاصی با تفکر ممدانی نیست -البته خودش قانوناً نمیتواند رئیسجمهور شود- هرچند باید منتظر تحولات آینده ماند.
انتخابات نهایی شهرداری حدوداً چهارماه دیگر برگزار خواهد شد. جمهوریخواهان (با نامزدی کورتیس اسلیوا) همچون گذشته شانس پایینی برای پیروزی در این شهر دارند اما رقیب اصلی ممدانی، شهردار کنونی، اریک آدامز است که پیشتر دموکرات بود ولی اکنون به عنوان نامزد مستقل در انتخابات شرکت خواهد کرد. آدامز به عنوان یک سیاهپوست شانس بالایی در جذب آرای سیاهان دارد و در انتخابات قبل با قدرت به پیروزی رسید اما آخرین نظرسنجیها نشان از پیشتازی ممدانی از آدامز دارد.
0 دیدگاه