ده سال پس از توافق هستهای، موازنه قدرت تغییرات اساسی کرده است. ائتلافی که چالشها و فرصتهای توافق ۲۰۱۵ را ایجاد کرد دیگر وجود ندارد. اروپا با تهران در ارتباط است؛ تحریمهای هستهای چندجانبهای که تهران را پای میز مذاکره آورد از میان رفتهاند و بر نخواهند گشت و روابط تهران با مسکو و پکن به واسطه موضوع اوکراین و جنگ تجاری تغییر شکل داده است.
مذاکرات عمان مشخص میکند که آیا آمریکا و ایران میتوانند به سمت مذاکرات جامعی برای محدود ساختن برنامه هستهای ایران گام بردارند یا خیر؟
سرکوب حوثیها ممکن است به راحتی امکانپذیر نباشد و همچنین ممکن است ایران از ادامه مذاکرات هستهای عقبنشینی کند. تلاشها برای ایجاد ثبات در لبنان و سوریه نیز ممکن است با شکست روبرو شود. همچنین درگیری در غزه میتواند به یک باتلاق طولانیمدت برای اسرائیل تبدیل شود و همکاریهای منطقهای ایالات متحده را مختل کند.
در حالی که آمریکا اوکراین را رها کرده و به متحدان اروپایی بیتوجه میکند، متحدان آسیایی آمریکا از خود میپرسند که آیا روابط آنها با این کشور دگرگون یا به حاشیه رانده میشود یا خیر. نگاه آنها از نگرانی تا هشیار بودن متغیر است.
یک ضربه نظامی از سوی آمریکا یا اسرائیل به ایران میتواند پیامدهای عمیقی بر امور داخلی این کشور، راهبرد کشورهای خلیج فارس متحد با آمریکا و همچنین پویاییهای بزرگتر منطقهای داشته باشد.
واکنش منطقه به وقایع اخیر روند جدیدی را در ژئوپلتیک آن برجسته کرده که برخی آن را چرخش واقعی به سمت عملگرایی و همکاری نام نهادهاند. اکثر رهبران منطقه پذیرفتهاند که خاورمیانهای که درگیر منازعات باشد با کلانراهبردها و منافع ملی آنها همخوانی ندارد.
جلسه زلنسکی با ترامپ و ونس در کاخ سفید، لحظه حقیقت برای ائتلاف غرب بود، زیرا تصمیم ترامپ برای پایاندادن به حمایت آمریکا از اوکراین، نهتنها این کشور را متزلزل کرد، بلکه آینده ناتو و روابط فراآتلانتیک را با تردید مواجه ساخت و نگرانیها درباره تغییر راهبرد واشنگتن و احتمال نزدیکی آن به روسیه را برانگیخت.
هژمونی آمریکا در نظام جهانی پس از جنگ سرد در حال فروپاشی است. آنچه ایالات متحده را از بلوک شوروی متمایز میکرد، رویکرد آن به همراستایی داوطلبانه بود. کشورهای اروپایی برای تسلیم به قدرت ایالات متحده تحت فشار قرار نگرفتند؛ بلکه آزادانه انتخاب کردند که با آن همراستا شوند
اکوادور به عنوان یکی از کوچکترین کشورهای آمریکای جنوبی با چالشهای هراسانگیزی مواجه است. در چند سال گذشته، اکوادور به دلیل باندهای قاچاق کوکائین از یکی از صلحآمیزترین کشورهای آمریکای لاتین به خشونتآمیزترین کشور منطقه تبدیل شده است.
دیپلماسی اطلاعاتی عنصر پایدار قدرت ملی آمریکا است که فراتر از سیاستهای خارجی و دولتها، از طریق روابط مخفیانه با دولتها و گروههای غیردولتی حفظ میشود.
چین، روسیه و ایران وارد نوعی همسویی اوراسیایی با ابعاد دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی شدهاند. واشنگتن به جای جدا کردن اعضای تشکیلدهنده این بلوک با راهبرد چماق و هویج، باید به دنبال خارجکردن ضعیفترین عضو آن یعنی ایران باشد.
اگر اسرائیل پایگاههای خود را پس از مهلت ۱۸ فوریه باقی نگاه دارد، تصمیم سختی بر عهده حزبالله خواهد بود که به این پایگاهها حمله کند یا نکند. اگر حزبالله حمله کند، اسرائیل احتمالا با تداوم حمله هوایی به جنوب بیروت یا ترور اعضای حزبالله پاسخ شدیدی خواهد داد و اگر اقدامی انجام ندهد، قطعاً به اعتبار این گروه خدشه وارد میشود.
در توجیه تعطیل شدن دفاتر و ادارات فدرال در ایالات متحده، به زیادهرویهای صورت گرفته در برنامههای تنوع، برابری و شمول تاکید شده است. بنابراین عاقلانه است که عواقب دوره قبلی پاکسازیها در دهه ۱۹۵۰ را در نظر بگیریم، پاکسازی که به «ترس سرخ» معروف شد.