جنگ دوازده روزه میان ایران و اسرائیل، سوگیریها و بلوکبندیهای موجود در شبه قاره را یکبار دیگر به ورطه آزمون گذارده است. دولت ملیگرای هندو در دهلی، از 7 اکتبر تاکنون، تلاش نموده تا از محکومیت اسرائیل به صراحت اجتناب کند و در مجامع بینالمللی سکوت و غیبت را تضمینکننده منافع خود پنداشته است.
میزبانی اخیر از وزرای دفاع کشورهای عضو شانگهای میتواند نشانهای از درک چین از لحظه تاریخی در نظم جهانی و مرحلهای جدید از سیاستهای نظامی و امنیتی این کشور باشد.
اروپاییها اکنون نزدیکی ایدئولوژیک بیشتری با اسرائیل و در تقابل با ایران در مقابل نظم در حال تغییر جهانی میبینند که به خاطر آن حاضرند حمایتی حتی به قیمت زیر پا گذاشتن ارزشهایشان از اسرائیل داشته باشند.
پس از ۱۲ روز نبرد آتشبس شکنندهای میان ایران و اسرائیل شکل گرفته است. مهمترین موضوعی که اکنون باید به آن اندیشید الزامات برای دوره پس از آتشبس است.
بمبافکنهای B 2 نیز از پایگاه وایتمن در خاک آمریکا به مقصد گوام به پرواز درآمدند. اما این قسمتی از نقشه ترامپ برای یورش به خاک ایران بود.
ایران اگرچه هنوز تلاش میکند در مقابل آمریکا از کارتهای سیاستورزی پیشاجنگ استفاده کند اما کارتهای بازی زیادی نیز برای جنگ با ایالات متحده دارد که میتواند آن را وادار به عقبنشینی کند.
استفاده از پهپادها به دلیل ارزانی و توانایی تولید شمار زیادی ازاین وسایل پرنده مقرون به صرفه بوده و گذشته از همه اینها درصد بالایی از آنها شانس رسیدن به فلسطین اشغالی و اصابت به اهداف خود را دارند.
در حالی که ایالات متحده پس از عملیات وعده صادق ۲ توسط ایران، سامانه دفاعی پیشرفته تاد را در فلسطین اشغالی مستقر کرد اصابتهای زیاد موشکهای ایران نشان داده که این سامانه نتوانسته است در کارایی موثری از خود نشان دهد.
افکار عمومی و نخبگان پاکستان، به عنوان تنها کشور مسلمان مجهز به سلاح هستهای، کمترین ابهامی درباره خطر بلندمدت اسرائیل برای صلح و ثبات منطقه ندارند و پاکستان به این ادراک رسیده است که در چشمانداز با اسرائیل دچار تعارض و تقابل شدیدتری خواهد شد.
با وجود مخالفتهایی در داخل آمریکا علیه حمله اسرائیل و متعاقباً ورود آمریکا به جنگ، همچنان این رژیم از فضای نسبتاً مثبتی در داخل آمریکا برای اقداماتش بهره میبرد که ناشی از تصویرسازی رسانهای آن است
گرچه مواضع کشورهای عربی در محکومیت حمله به ایران همسوست، اما انگیزهها عمدتاً اقتصادی و امنیتمحورند. وابستگی شدید به صادرات نفت، نگرانی از بسته شدن تنگه هرمز، حضور پایگاههای نظامی خارجی و رقابتهای منطقهای، در واکنشها موثر بوده است.
ایران در وضعیت جنگی با اسرائیل قرار دارد، غرب مصمم به نابودی برنامه هستهای ایران است و آژانس نیز در این راستا بر ایران فشار وارد میکند. تمام این موارد نشان میدهد شاید زمان پایان همکاریهای ایران با آژانس فرا رسیده باشد.
با شروع تهاجم اسرائیل به ایران در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵، کشورهای شرق آسیا واکنشهای متفاوتی نشان دادند. نوع واکنش کشورهایی چون چین، ژاپن، کشورهای جنوب شرقی آسیا و سایر بازیگران منطقهای، نه تنها بازتابدهنده موضعگیریهای سیاسی آنان است، بلکه بیانگر راهبردهایی است که در برابر تحولات امنیتی فرامنطقهای در پیش گرفتهاند.
ایران با توجه به در اختیار دادن سامانه های پدافند هوایی متنوع و با مقدورات مختلف مانند سامانه باور-373 ، سامانه صیاد تاکتیکی ، سامانه 15 خرداد و سامانه سوم خرداد قادر است که به نحو موثری با هواپیماهای پنهانکار اف -35 رژیم صهیونیستی مواجه شده و اقدام به شکار آنها کند.