سفر پزشکیان به قاهره برای شرکت در اجلاس گروه (D8)، دومین سفر یک رئیس‌جمهور ایران به مصر پس از انقلاب اسلامی ایران به شمار می‌رود. این سفر با هدف تقویت روابط دوجانبه و ایجاد هماهنگی‌های فراگیر منطقه‌ای، فرصتی برای دیپلماسی فعال توصیف‌شده است. پزشکیان با اشاره به تاثیر گسترش روابط با کشورهای اسلامی در زمینه خنثی‌سازی توطئه‌های دشمنان، این اجلاس را گامی مهم در نزدیکی بیشتر روابط منطقه‌ای دانست. این سفر پس از افزایش تماس‌های دیپلماتیک در پی حوادث اکتبر ۲۰۲۳ صورت گرفت. پیش‌تر، وزیر خارجه مصر برای تحلیف پزشکیان به تهران و عباس عراقچی نیز در اکتبر برای گفت‌وگوهای منطقه‌ای به قاهره سفر کرده بودند.

اهمیت سفر

مهدی سنایی، مشاور سیاسی ریاست‌جمهوری ایران، سفر پزشکیان به مصر را با هدف تقویت همکاری‌های اقتصادی و زمینه‌سازی برای احیای روابط ایران و مصر مهم دانست. وی این سفر را در سطح معادلات منطقه‌ای و جهانی ارزیابی کرد. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد ایران، نیز با اشاره به استفاده ناکافی از ظرفیت‌های گروه D-8 طی سه دهه گذشته، هدف کشورش را افزایش فعالیت در این گروه اعلام کرد. در حال حاضر حجم فعلی تجارت میان اعضای گروه به سطح مطلوب نرسیده است و تنها ۷ تا ۸ درصد تجارت با ارزهای ملی انجام می‌شود که پیش‌بینی می‌‌شود این میزان در آینده به ۱۰ درصد برسد. همتی همچنین اظهار داشت حجم تجارت میان اعضا تا سال ۲۰۳۰ به ۵۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

ایران در اجلاس قاهره به دنبال عادی‌سازی روابط با مصر و تقویت ظرفیت‌های اقتصادی کشورهای اسلامی درحال‌توسعه بود اما هم‌زمانی برگزاری این اجلاس با حملات اسرائیل به غزه، ترورهای هدفمند رهبران مقاومت در لبنان، سقوط بشار اسد در سوریه و نیز افزایش حملات اسرائیل به یمن، شرایط حساسی در منطقه را رقم زد که تاثیرات منفی زیادی بر منافع منطقه‌ای تهران به همراه داشته است.

نقش منطقه‌ای

حضور اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه در اجلاس قاهره و‌ برگزاری دیدارهای دوجانبه و چندجانبه بین سران شرکت‌کننده در این اجلاس این امکان را به‌طرف مصری می‌دهد که پس از سرنگونی رژیم اسد در سوریه یک کانال ارتباطی بین تهران و آنکارا ایجاد کند. برخی تحلیل‌گران معتقدند که اهمیت سفر پزشکیان به قاهره در تلاش برای احیای نقش منطقه‌ای ایران پس از سقوط اسد و نه صرفاً شرکت در اجلاس قاهره است.

غیبت تهران در نشست عقبه درباره سوریه نشانه‌‌ای از تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای تضعیف نقش ایران در خاورمیانه بعد از سرنگونی متحدش در دمشق وجود دارد. البته باید در نظر داشت که قاهره پیش از احیای روابط با تهران، ملاحظات کشورهای خلیج‌فارس و ترکیه را مدنظر قرار خواهد داد. با توجه به تحریم‌ها و باقی ماندن ایران در لیست سیاه FATF، تقویت روابط ایران از طریق سازمان‌ها و بلوک‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نمی‌تواند به اقتصاد ایران کمک کند.

حجم تجارت ایران و مصر

برخی کارشناسان معتقدند که تقویت روابط اقتصادی با کشورهای منطقه‌ای و اسلامی می‌تواند به ایران کمک کند تا فشارهای غربی را دور بزند. در مقابل، گروهی دیگر بر لزوم کاهش تنش‌ها با جوامع بین‌المللی و حذف نام ایران از فهرست‌های سیاه تأکید دارند. آمارهای رسمی نشان می‌دهند که تجارت ایران با مصر نسبت به دیگر شرکای تجاری آن از حجم کمی برخوردار است.

طبق گزارش‌ها، در ۸ ماه نخست سال ۱۴۰۲، حجم تجارت ایران با مصر به ۱۷ میلیون و ۱۸۶ هزار دلار رسید که نشان‌دهنده رشد ۶۷ درصدی در ارزش و ۶۵ درصدی در حجم نسبت به سال گذشته است. صادرات ایران به مصر در این مدت ۱۳ میلیون و ۷۹۸ هزار دلار بود که ۳۰ درصد از نظر حجم و ۴۱ درصد از نظر ارزش رشد داشت. واردات ایران از مصر نیز ۳ میلیون و ۳۸۷ هزار دلار بود که رشد ۵۹۲ درصدی در ارزش را نشان می‌دهد. این آمار نشان‌دهنده رشد قابل توجه تجارت دو کشور در سال جاری است.

همکاری دی-۸ از رویا تا واقعیت

علی‌رغم این که بلوک کشورهای اسلامی در حال توسعه حدود ۲۷ سال پیش با انگیزه ایجاد اتحاد میان کشورهای اسلامی با هدف تقویت و ترویج «صلح، گفتگو و همکاری» تاسیس شد، اما پس از سه دهه نه تنها این اهداف محقق نشد بلکه برعکس، تنش‌ها میان اعضاء آن نیز افزایش یافته است. شاهد مثال آن نیز روابط ایران و ترکیه است که به‌رغم همسایگی، نتوانستند بحران سوریه را از طریق همکاری حل کنند.

نویسنده:  رسول آل حائي

منبع:  الجزیره- قطر 

 


اندیشکده تهران


0 دیدگاه

logo

ارسال دیدگاه