تاکنون ماهواره‌های ساخت ایران دارای طول عمر محدود و مدار حرکتی در حال تغییر بوده‌اند اما در ماهواره «ناهید-۲»، سیستم پیشرانی نصب شده است که این قابلیت این امکان را به ماهواره می دهد که ارتفاع مداری خود را حفظ کند و همچنین می تواند بین دو نقطه زمین یک ارتباط تلفنی برقرار کند.


ماهواره‌بر سایوز روسیه که حامل ماهواره مخابراتی ناهید ۲ و ماهواره‌های دیگر روسی بود، روز جمعه ۳ مرداد با موفقیت به فضا پرتاب شد و با رسیدن به سرعت ۲۷ هزار کیلومتر بر ساعت محموله‌ خود را در مدار ۵۶۰ کیلومتری زمین تزریق کرد.

ماهواره ناهید-۲ یک ریزماهواره مخابراتی و تحقیقاتی۱۲۰ کیلوگرمی است که به سفارش سازمان فضایی ایران و توسط پژوهشگاه فضایی ایران ساخته شده است. این ماهواره در مدار پایین زمین فعالیت خواهد کرد و جهشی بزرگ در فناوری فضایی ایران محسوب می‌شود. ناهید-۲ اولین ماهواره ایران با پیشران شیمیایی است که امکان مانورهای انتقال مداری را فراهم می‌کند و دارای کنترل وضعیت ۳ محوره برای تثبیت دقیق است. محموله آن از ارتباطات باند S، باند Ku، UHF و VHF، از جمله ذخیره و ارسال پیام برای حداکثر ۲۵۴ کاربر و رله تلفنی بلادرنگ بین ایستگاه‌های زمینی پشتیبانی می‌کند همچنین شامل یک دوزیمتر تشعشع، لینک‌های رمزگذاری شده و ردیابی مدار مستقل از GPS با استفاده از اندازه‌گیری‌های رادیویی داخلی است. عمر عملیاتی ماهواره ناهید -۲ حدود ۲ سال، وزن آن بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم است.

تاکنون ماهواره‌های ساخت ایران دارای طول عمر محدود و مدار حرکتی در حال تغییر بوده‌اند اما در ماهواره «ناهید-۲»، سیستم پیشرانی نصب شده است که این قابلیت این امکان را به ماهواره می دهد که ارتفاع مداری خود را حفظ کند و همچنین می تواند بین دو نقطه زمین یک ارتباط تلفنی برقرار کند.

ماموریت ماهواره ناهید-۲ از نظر استراتژیک اهمیت دارد ُزیرا فناوری‌های اصلی برای ماهواره‌های زمین‌آهنگ آینده ایران، از جمله پیشران، ارتباطات امن و کنترل خودکار را آزمایش می‌کند. این ماموریت نشان دهنده یک تلاش مشترک بین بخش دولتی، شرکت‌های خصوصی و دانشگاه‌های ایران است. همچنین فاز طراحی و ساخت نسل بعدی ماهواره ناهید که تحت عنوان ناهید ۳ شناخته می‌شود نیز امسال کلید خواهد خورد.

با توجه به نقش مهم ماهواره‌ها در عصر کنونی در همه عرصه‌ها اعم از مخابراتی و ارتباطاتی، اکتشافی، تجسسی و زیست محیطی و بسیاری کاربردهای دیگر، جمهوری اسلامی ایران عزم جدی برای توسعه زیرساخت‌ها و فن آوری موشکی و فضایی خود دارد و در این راستا به پیشرفت‌های عظیمی دست یافته است.

طراحی و ساخت ماهواره‌برها و گام‌های مهم در زمینه ساخت ماهواره‌های بومی مانندناهید-۲ ، پرتاب آن‌ها ، دریافت داده‌ها و در نهایت استفاده از داده‌های دریافتی چرخه کامل فناوری فضایی را شکل می‌دهد. در حال حاضر ساخت پایگاه پرتاب ماهواره در اختیار شش کشور است و ایران رتبه بعدی از نظر توسعه پایگاه فضایی را در اختیار دارد. ایران همچنین در چهارسال گذشته با تمرکز روی ماهواره‌بر‌ها گامی مهم در پرتاب ماهواره‌ها برداشته است و پرتاب ماهواره‌برها را همگام با ساخت ماهواره توسعه داده است؛ اکنون متخصصان ایرانی به چرخه کامل فناوری فضایی یعنی دانش پایگاه پرتاب، پرتابگر، ماهواره، ایستگاه دریافت و کنترل ماهواره و ایستگاه داده‌های ماهواره‌ای دست یافته‌اند.

صنعت فضایی در زمره صنایع دارای فن آوری پیشرفته محسوب می‌شود. با وجود تمام محدودیت‌های اعمالی، جمهوری اسلامی ایران به چرخه کامل فناوری فضایی دست یافته و در چهار دهه گذشته گام‌‌های پیوسته و رو به پیشرفتی را در زمینه دستیابی به فن آوری فضایی برداشته است. اکنون ایران در بین ۱۰ کشور فضایی جهان قرار دارد که این امر حاصل و ثمره بیش از ۴ دهه تلاش و مجاهدت متخصصان ایرانی بوده و به همین دلیل ایران از جایگاهی قابل اتکا در این صنعت بین کشورهای معدود صاحب این فناوری برخوردار است.

هر چند دشمنان با انواع تحریم‌ها سعی کرده‌اند مانع از پیشرفت‌های اقتصادی و علمی از جمله در صنعت فضایی ایران شوند، اما با وجود تمام محدودیت‌ها و فشارها، جمهوری اسلامی ایران به انواع فناوری های فضایی و مرتبط با فضا دست یافته است که باید آن را موفقیتی بزرگ دانست. اساساٌ تفاوت برنامه فضایی ایران با سایر کشورهای منطقه غرب آسیا این است که ایران بر توان داخلی خود استوار بوده و از فناوری بومی و داخلی خود بهره جسته است.

 


سید رضا میرطاهر


0 دیدگاه

logo

ارسال دیدگاه