در پردیس تحقیقاتی هواوی با محیطی روبرو شدم که عظمت فناوری چین و تغییر مرکز ثقل نوآوری جهانی از آمریکا به شرق را نشان می‌داد.


در سفری به شانگهای، دو انتخاب داشتم: دیدن سرزمین فردا در دیزنی‌لند (بخشی فانتزی و تخیلی درباره آینده)، یا بازدید از سرزمین فردای واقعی در پردیس تحقیقاتی هواوی. من هواوی را انتخاب کردم. آنجا با محیطی روبرو شدم که عظمت فناوری چین و تغییر مرکز ثقل نوآوری جهانی از آمریکا به شرق را نشان می‌داد. این مجموعه ۱۰۴ ساختمان و آزمایشگاه دارد که برای ۳۵ هزار کارمند در کمتر از چهار سال ساخته شده‌اند. امکاناتی همچون صدها کافه و مراکز سلامت برای جذب نخبگان داخلی و خارجی طراحی شده‌اند.

تأثیر تحریم‌ها بر نوآوری چین

تحریم‌های آمریکا از ۲۰۱۹ برای محدود کردن دسترسی هواوی به فناوری‌های آمریکایی طراحی شده بود اما چین نه‌تنها عقب‌نشینی نکرد، بلکه نوآوری‌های شگفت‌انگیزی ایجاد کرد از جمله: گوشی‌های پیشرفته، سیستم‌عامل بومی هونگ‌منگ، خودروهای برقی، ماشین‌های خودران و معدن‌کاری هوشمند. در ۲۰۲۴، هواوی با نصب ۱۰۰ هزار شارژر سریع در چین، در مقابل تنها ۲۱۴ شارژر نصب‌شده در آمریکا، قدرت خود را در نوآوری نشان داد.

چالش‌های فرهنگی و سیاسی آمریکا

آمریکا گرفتار مباحثی شده که توانایی آن در نوآوری را تضعیف کرده‌اند. به‌جای تمرکز بر فناوری، مشغول موضوعاتی چون حضور ورزشکاران تراجنسیتی است. همچنین، استراتژی‌های اقتصادی مانند تعرفه‌گذاری و جدایی از زنجیره‌های جهانی، ناکارآمد بوده‌اند. در مقابل، چین با تمرکز بر هوش مصنوعی و فناوری پیشرفته، موفقیت‌هایی چشمگیر داشته است.

کیفیت نوآوری‌های چین

چین با ارتقای کیفیت ساخت و هوشمندی در طراحی، به یکی از قطب‌های نوآوری جهانی تبدیل شده است. برای مثال، استفاده از اپ‌های بومی مانند وی‌چت‌پی در پرداخت‌ها، نشان‌دهنده پیشرفت زیرساخت‌های دیجیتال است.

نقد سیاست‌های اقتصادی گذشته آمریکا

با تعرفه‌گذاری و بستن مرزها نمی‌توان صنایع پیچیده را تقویت کرد. محصولات پیشرفته‌ای مانند آیفون یا خودرو حاصل همکاری‌های جهانی‌اند. حتی تسلا هم ناچار به واردات برخی قطعات است. فقط در صنایعی مانند فولاد، تعرفه‌ها شاید جواب دهند، نه در فناوری‌های پیشرفته.

پیام چین به آمریکا

چین با این پیشرفت های شگرف می‌گوید دیگر کشور درجه دوم نیست. این کشور با فناوری بومی خود به استقلالی بزرگ دست یافته است. افزایش دوبرابری سود هواوی در ۲۰۲۴ نشان‌دهنده همین پیشرفت است.

نقد سیاستمداران آمریکایی

بسیاری از سناتورهای آمریکایی به جای پژوهش درباره چین، به شعارهای ملی‌گرایانه بسنده کرده‌اند. این رویکرد باعث عقب‌ماندن آمریکا از تحولات جهانی می‌شود.

پیشنهاد برای آینده

آمریکا باید الگوی جدیدی برای بازسازی صنعتی خود در پیش گیرد: ساخت در آمریکا با کارگران آمریکایی و سرمایه و فناوری چینی. این مدل می‌تواند به ایجاد کارخانه‌های پیشرفته منجر شود و صنعت داخلی را تقویت کند.

الگوی پیشنهادی

ترکیب تعرفه‌ها با جذب نوآوری‌های چین، راهی برای پیشرفت است. کشورهایی که از فرصت‌ها استفاده می‌کنند، آینده فناوری را در اختیار خواهند داشت. چین توانسته از تحریم‌ها فرصتی برای رشد بسازد، در حالی که آمریکا گرفتار حاشیه‌ها شده است. آینده آمریکا نیازمند تحولی بنیادی در سیاست‌های اقتصادی و نوآوری است تا در رقابت جهانی باقی بماند.

اکنون به‌وضوح می توان دریافت که «سرزمین فردا» در دیزنی‌لند تنها یک فضای تخیلی از آینده است، نه واقعیتی که در چین با آن روبرو شده‌ام.

منبع: نیویورک تایمز
نویسنده: توماس فریدمن


author

اندیشکده تهران


0 دیدگاه

logo

ارسال دیدگاه