منازعه کوزوو و صربستان یکی از نقاط محل اختلاف در منطقه بالکان بوده است و به واسطه تغییر و تحولات در نظم بینالمللی، تنشهای مرتبط با این منطقه در حال افزایش است. میانجیگریهای ائتلافهای فراملی همچون ناتو و اتحادیه اروپا برای کاهش تنش دیگر کافی نیست و کشورهای این منطقه به سمت ایجاد ائتلافهای نظامی با همسایگان خود برای تأمین امنیت حرکت کردهاند.
اخیراً، کوزوو با آلبانی و کرواسی یک ائتلاف نظامی امضاء کرد. هدف از این اقدام، ایجاد ائتلافی در برابر همکاریهای نظامی صربستان با مجارستان بود که موجب شد کوزوو به دنبال متحدین جدیدی برای تأمین امنیت خود باشد. این موضوع پرسشهایی را به وجود میآورد که چرا ناتو و اتحادیه اروپا نتوانستهاند به عنوان تأمینکننده امنیت در حوزه بالکان عمل کنند و چرا کشورهای منطقه به سمت ائتلافسازی و همکاریهای دوجانبه روی آوردهاند.
شرایط فعلی تنشها در منطقه بالکان
کوزوو در سال ۲۰۰۸ بهصورت یکجانبه و با حمایت کشورهای غربی از صربستان اعلام استقلال کرد. این مسئله منجر به منازعهای مداوم میان صربستان و کوزوو شد که تا به امروز ادامه دارد. در حال حاضر، کوزوو توسط بسیاری از کشورهای جهان به رسمیت شناخته نشده و برای عضویت در برخی سازمانهای بینالمللی با مشکلاتی مواجه است؛ به همین دلیل به دنبال عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا بود تا بتواند با نزدیکی به قدرتهای بزرگ از انزوای سیاسی خارج شود. تقابلهای ژئوپلیتیک میان روسیه و اتحادیه اروپا از جمله عواملی است که موجب تشدید و پیچیدگی بیشتر این بحران شده است. روابط میان کوزوو و صربستان نه تنها به سمت عادیسازی پیش نرفته بلکه تنش بیشتری پیدا کرده است.
هدف از ائتلاف سهگانه
هدفی که پس از انعقاد این ائتلاف در ۱۸ مارس ۲۰۲۵ توسط مقامات رسمی اعلام شد شامل «تقویت صنعت دفاعی و امنیتی، افزایش قابلیت همکاری نظامی از طریق آموزش و رزمایشهای مشترک، مقابله با تهدیدات هیبریدی و تقویت امنیت استراتژیک و حمایت از ادغام یورو-آتلانتیک» بود. اما در واقعیت، این ائتلاف به این دلیل تأسیس شده است که کوزوو از حل بحران روابط با صربستان توسط اتحادیه اروپا و همچنین عضویت در اتحادیه ناامید شده است. در نتیجه، کوزوو تلاش کرده تا با نزدیکی به همسایگان همکیش خود، متحدین جدیدی پیدا کند و جایگاه و مشروعیت خود را در منطقه افزایش دهد.
اتحادیه اروپا در سالهای مختلف به هدف عادیسازی روابط میان کوزوو و صربستان میانجیگری کرده و توافقهای «اوهرید» را بین دو طرف منعقد کرده است اما این توافقها نتوانستهاند به عادیسازی واقعی منجر شوند و هر دو طرف همچنان به تعهدات خود عمل نمیکنند. بنابراین کوزوو تلاش کرده است تا با این ائتلاف محور قدرتمندی علیه صربستان تشکیل دهد و به بازدارندگی نسبی در برابر آن برسد. همچنین این اقدام کوزوو در واقع تلاشی برای تقویت مشروعیت منطقهای و بینالمللی خود است تا بتواند راه خود را برای به رسمیت شناخته شدن کامل توسط سازمانهای بینالمللی و دیگر کشورهای جهان هموار کند. علاوه بر این، کوزوو با این اقدام به دنبال تقویت توان دفاعی خود، بهویژه در عرصه پهپادی است تا بتواند در جنگ احتمالی با صربستان به ناتو و دیگر کشورها وابسته نباشد و خود به صورت مستقل توان عملیات پهپادی داشته باشد.
آینده ناتو و اتحادیه اروپا در منطقه بالکان
حضور ناتو در منطقه بالکان از ابتدا موجب تنش و درگیری بیشتر و گسترش نزاع از حوزه زیرمنطقهای به بینالمللی شده است. شکل گیری ائتلاف سه گانه جدید در برابر ائتلاف صربستان-مجارستان در زمان کنونی نیز نشاندهنده ناامیدی کوزوو از حمایت و پشتیبانی مؤثر ناتو به واسطه کاهش حمایت آمریکا از این سازمان است. با وقوع تنش بین آمریکا و اتحادیه اروپا و اعلام کاهش حمایت آمریکا از آنها، همچنین تجربه بیش از یک دهه میانجیگری ناموفق اتحادیه اروپا، کوزوو رویکرد خود را از تلاش برای پیوستن به ناتو و اتحادیه اروپا به اتحاد با کشورهای همسایه تغییر داده است که نتیجه آن این ائتلاف سهگانه بود.
جمعبندی
منازعه کوزوو و صربستان یکی از نقاط محل اختلاف در منطقه بالکان بوده است و به واسطه تغییر و تحولات در نظم بینالمللی، تنشهای مرتبط با این منطقه در حال افزایش است. میانجیگریهای ائتلافهای فراملی همچون ناتو و اتحادیه اروپا برای کاهش تنش دیگر کافی نیست و کشورهای این منطقه به سمت ایجاد ائتلافهای نظامی با همسایگان خود برای تأمین امنیت حرکت کردهاند.
این ائتلافها به هدف ایجاد بازدارندگی نسبی در برابر طرف مقابل منعقد شدهاند، اما تنها باعث افزایش احساس تهدید از دیگری شدهاند. در نهایت در صورتی که دو طرف به مداخله طرفهای خارجی مخصوصا ناتو با یکدیگر به توافق نرسند، چشمانداز صلح و کاهش تنش در این منطقه به چشم نخواهد خورد.
0 دیدگاه