روابط اقتصادی چین و عربستان سعودی در سال‌های اخیر به شکل چشمگیری توسعه یافته است و اقدامات راهبردی متعددی برای تقویت پیوندهای اقتصادی میان دو کشور انجام پذیرفته است. در آخرین اقدام از این دست که نشان دهنده استحکام روابط میان دو کشور است، چین اعلام نموده که برنامه انتشار اوراق قرضه در بازار عربستان با ارزشی نزدیک به ۲ میلیارد دلار دارد.

اوراق قرضه چینی

از زمان سفر رئیس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ، به عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲، روابط اقتصادی میان دو کشور شاهد گسترش چشمگیری بوده است. در واقع، این اولین باری است که چین اوراق قرضه‌ خود را در بازار ریاض عرضه می‌کند و این گام را می‌توان نشان‌دهنده تلاش چین برای گسترش حضور اقتصادی و تقویت همکاری‌های مالی با عربستان سعودی است. پیشتر، چین در اکتبر ۲۰۲۱ اوراق دلاری و در سپتامبر ۲۰۲۳ اوراق یورویی منتشر نموده بود.

علاوه بر این، در ماه گذشته دو صندوق جدید بورسی مرتبط با سهام چین و هنگ‌کنگ در بازار سهام سعودی درج‌شده‌اند. برخی اقتصاددانان این اقدام را نمادین می‌دانند و بر این باورند که هدف این اقدام نمادین، تقویت همکاری میان چین و عربستان سعودی در بخش خدمات مالی است.

همزمان، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های فولاد چینی سرمایه‌گذاری‌های خود را در پادشاهی عربستان سعودی دو برابر کرده است و در طرف مقابل، صندوق ثروت ملی عربستان سعودی سهام‌هایی در شرکت‌های چینی مانند "لنوو" خریداری کرده است.


صدرنشینی عربستان در عرضه اوراق قرضه

عربستان سعودی در نیمه اول سال جاری از چین و سایرین در فروش اوراق قرضه پیشی گرفته و به بزرگ‌ترین عرضه‌کننده اوراق در میان بازارهای نوظهور تبدیل شده است؛ چرا که سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در تحقق کامل اهدافی که برای آن برنامه‌ریزی‌شده بود ناکام مانده است. همزمان، درآمدهای نفتی این كشور تحت تاثیر کاهش عرضه نفت به‌طور قابل‌توجهی تحت تاثیر قرار گرفته است. به بیان دیگر، اقدام عربستان برای عرضه اوراق قرضه در راستای تأمین مالی کسری بودجه ۲۱ میلیارد دلاری سال جاری و تأمین منابع مالی ۳۷ میلیارد دلاری لازم برای اجرای چشم‌انداز ۲۰۳۰ است.

اوراق قرضه عربستان در بازارهای بین‌المللی مورد وثوق هستند و کشورهای مختلفی اقدام به خرید این اوراق می‌کنند. این کشور از اوراق برای تنوع بخشیدن به تأمین منابع مالی و تقویت روابط اقتصادی با چین استفاده می‌کند و نمی‌خواهد تنها به یک منبع اتکا کند. هدف از جذب این منابع صرف‌نظر از کشور مبدأ، سودآوری است و این سودآوری در بازاری معتبر مانند بازار عربستان آسان‌تر است.

تقویت روابط دوجانبه

عربستان سعودی و چین به دنبال تعمیق شراکت راهبردی خود در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی هستند. این شراکت در واقع میان بزرگ‌ترین صادرکننده و واردکننده نفت جهان ایجاد شده و چین اکنون به بزرگ‌ترین شریک تجاری عربستان تبدیل شده است. براساس آخرین آمار، حجم تبادل تجاری دو کشور تا ژوئن ۲۰۲۴ به ۴۸ میلیارد دلار رسیده است. روابط دو کشور با امضای توافقنامه شراکت راهبردی و تشکیل کمیته مشترک در سطح عالی به جد تقویت شده است.

چین در تلاش است تا روابط خود با عربستان سعودی را تقویت کند و نفوذ خود را در خلیج فارس و خاورمیانه گسترش دهد. از همین روست که این همکاری با سفر شی جین‌پینگ به عربستان در ۲۰۲۲ و امضای توافق‌های سرمایه‌گذاری به ارزش ۵۰ میلیارد دلار تعمیق گردید و در سپتامبر ۲۰۲۳، رئیس شورای دولت چین از آمادگی کشورش برای همکاری در بخش‌های مختلف از جمله انرژی و زیرساخت‌ها خبر داد.

یکی از اهداف اصلی این توافقات، حمایت از سرمایه‌گذاری‌های مشترک در پروژه‌هایی مانند چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان و کمربند-جاده چین است. چین در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۶.۸ میلیارد دلار در عربستان سرمایه‌گذاری کرده است و در مقابل، سرمایه‌گذاری‌های عربستان در چین در همین مدت به حدود ۲۰ میلیارد دلار می‌رسد.

با‌این‌همه همکاری عربستان و چین به حوزه اقتصاد منحصر نمی‌شود. در بخش آموزش، زبان چینی به برنامه درسی مدارس سعودی اضافه شده و ۱۷۱ معلم چینی برای تدریس این زبان در ۲۰۲۴ مشغول به کار خواهند شد. همچنین، عربستان از ۲۰۲۴ مقصد رسمی گردشگری برای گردشگران چینی خواهد بود و برای جذب بیش از ۵ میلیون گردشگر چینی تا ۲۰۳۰ هدف گذاری کرده است. در واقع، این اقدامات نشان‌دهنده تعهد چین به گسترش روابط دوجانبه در زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری با عربستان سعودی است.

مرکز: خلیج آنلاین 
نویسنده: طه العاني

منبع

 


اندیشکده تهران


0 دیدگاه

logo

ارسال دیدگاه