با بازگشت تیم مذاکرهکننده اسرائیلی از قطر، مذاکرات مثبت و پیشرفتهای ملموس میان اسرائیل و حماس، اکنون با موانع جدیدی روبهرو شده است. در روزهای گذشته، رسانهها از پیشرفت ۹۰درصدی در مذاکرات خبر داده بودند، اما همچنان برخی مسائل حساس و کلیدی میان دو طرف وجود دارد. این مسائل شامل فرآیند آزادی اسیران اسرائیلی و وضعیت حضور نظامی اسرائیل در منطقه استراتژیک کریدور فیلادلفیا میشود. یکی دیگر از موضوعات مورد اختلاف، طرح ایجاد یک منطقه حائل به عرض چند کیلومتر در امتداد مرز غزه و اسرائیل است.
مسئله فهرست اسرای اسرائیلی
علیرغم روند مثبت اولیه، نتانیاهو روز گذشته دستور داد تیم مذاکرهکننده اسرائیلی به اراضی اشغالی بازگردد تا مشورتهای داخلی صورت گیرد. رسانههای عبری دلیل این تصمیم را «عدم همکاری حماس» در ارائه فهرست اسیران زنده و مرده که حماس قرار بود در مرحله نخست توافق و پس از اجرایی شدن آن، ارائه دهد عنوان کردهاند.
تلویزیون اسرائیل در گزارشهایی اعلام کرده که حماس در تلاش است تا از مذاکرات به عنوان ابزاری برای دستیابی به «دستاوردهای بزرگ» استفاده کند و پس از آن فهرست اسیران را ارائه دهد. همچنین، روزنامه اسرائیل هیوم به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی، مدعی شده که حماس پس از نرمشهای مقطعی در مذاکرات، اکنون به مواضع قبلی خود برگشته و بار دیگر خواسته است که پایان جنگ به عنوان پیششرط آغاز مرحله اول توافق قرار گیرد.
اگر این ادعا درست باشد، تغییر موضع حماس میتواند تلاشی برای جلوگیری از تحمیل شروط جدید اسرائیل در مذاکرات تلقی شود، چرا که اسرائیل در ماههای اخیر از تاکتیک افزایش شروط بهعنوان راهی برای کسب امتیازات بیشتر استفاده کرده است. در این میان، نتانیاهو نیز در نشست اخیر کنست اعلام کرده بود که مذاکرات به پیشرفتهایی دست یافتهاند، اما تأکید کرد که مشخص نیست به چه زمانی برای رسیدن به نتیجه نهایی نیاز خواهد بود.
مفاد توافق اولیه
در حال حاضر، توافق اولیه بر سر مبادله ۲۰زندانی فلسطینی به ازای هر نظامی زن اسرائیلی صورت گرفته است. اسامی این زندانیان هنوز مشخص نیست، اما گفته میشود که این افراد از میان حدود ۴۰۰زندانی دارای بیش از ۲۵سال محکومیت حبس انتخاب خواهند شد. در ابتدا نامهایی چون مروان برغوثی و احمد سعدا نیز در فهرست فلسطینیانی که قرار است آزاد شوند، آمده بود، ولی این خبر تکذیب شد. بهنظر میرسد که در صورت اجرایی شدن توافق، برخی از این زندانیان نیز آزاد خواهند شد.
اسرای اسرائیلی نیز در سه مرحله تدریجی آزاد خواهند شد، اما حماس با آزادی فوری آنها مخالفت کرده است. از مجموع ۹۶اسیر اسرائیلی، گمان میرود ۶۲نفر زنده باشند و ۳۴نفر دیگر در جریان حملات اسرائیل و دیگر تحولات کشته شدهاند. به این ترتیب، آزادسازی تدریجی این اسیران در مرحلههای مختلف انجام خواهد شد.
بخش دیگری از مذاکرات به وضعیت غزه و حضور نظامی اسرائیل در این منطقه مربوط میشود. قرار است با توافقهای جدید، ساکنان شمال غزه بتوانند به خانههای خود بازگردند و روند ورود کمکهای بشردوستانه به غزه با نظارت مصر و قطر از سر گرفته شود. در این راستا، تعداد کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه به ۵۰۰کامیون در روز افزایش خواهد یافت.
اما اعلام پایان رسمی جنگ ۱۴ماهه به تأخیر خواهد افتاد تا مرحله سوم توافق اجرایی شود. در این مرحله، کمیتهای از نیروهای تکنوکرات فلسطینی که وابستگی به حماس یا دیگر گروههای فلسطینی ندارند، با حمایت گروههای مختلف سیاسی، مسئولیت اداره امور را بر عهده خواهند گرفت.
چشمانداز توافق نهایی
در هفتههای اخیر، ایالات متحده، قطر و مصر تلاشهای خود را برای میانجیگری از سر گرفتهاند و گزارشهایی از تمایل بیشتر هر دو طرف برای رسیدن به توافق منتشر شده است. در ماه اکتبر(مهرماه) پیشنهاد آتش بس کوتاهمدت داده شده بود که از سوی حماس رد شد.
حماس و دیگر گروههای فلسطینی بر این باورند که دستیابی به آتشبس در غزه «از هر زمان دیگری نزدیکتر است»، به شرطی که اسرائیل شروط جدیدی تحمیل نکند. این گروهها در بیانیهای، اشاره کردهاند که در روز جمعه جلسهای در قاهره برگزار شده است که در آن نمایندگانی از حماس، جهاد و جبهه خلق حضور داشتهاند.
طبق اعلام وزارت خارجه قطر تلاشها برای به نتیجه رساندن مذاکرات ادامه دارد. در این میان، برخی تحلیلگران معتقدند که نتانیاهو با استفاده از تاکتیک وقتکشی، ممکن است تا پیش از روی کار آمدن ترامپ، اجازه برقراری آتشبس را ندهد، بهویژه که این وضعیت به اسرائیل این فرصت را میدهد تا دستاوردهای بیشتری در غزه بهدست آورد.
0 دیدگاه