مقدمه
احزاب اروپایی سالهاست که در زمینه موضعگیری نسبت به روسیه دچار اختلافنظر هستند. برخی از این احزاب، فدراسیون روسیه را دشمن اصلی اروپا میدانند، در حالی که گروهی دیگر این کشور را همسایهای اروپایی و دوستی مفید برای قاره تلقی میکنند. همچنین، برخی احزاب دیدگاههای کاملاً عملگرایانه و منفعتطلبانهای نسبت به روسیه دارند. با این حال، تهاجم همهجانبه روسیه به اوکراین، نقطه عطفی در تغییر نگرش اروپاییها نسبت به این کشور بود و اعتبار احزاب حامی روسیه را به شدت تحت تأثیر قرار داد. این وضعیت باعث شد که حتی برخی از احزاب غرب اروپا نیز حمایت خود از روسیه را کاهش دهند و اقدام نظامی این کشور را محکوم کنند. اما با گذشت بیش از هزار روز از آغاز این تهاجم، بیثباتی و ناکارآمدی احزاب ضدروس و وخامت اوضاع اقتصادی، گرایش به احزاب افراطی چپ و راست که عمدتاً موافق تعامل با روسیه هستند را افزایش داده است. این امر منجر به حضور پررنگتر این احزاب در انتخابات پارلمانی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۴ شد.
در پارلمانهای کشورهای اروپایی حدود ۱۴ حزب عمده و در مجموع بیش از ۳۰ حزب وجود دارد که به نوعی با روسیه همسو هستند، اما به دلیل عدم وجود یک رویکرد منسجم، دچار اختلافنظر در نحوه تعامل با این کشور هستند. برخی از این احزاب به دلایل اقتصادی و مالی از سیاستهای متمایل به روسیه حمایت میکنند، در حالی که برخی دیگر به دلیل مشترکات ایدئولوژیک در زمینه سیاست و نظام بینالملل به سمت روسیه گرایش دارند. پس از جنگ اوکراین، احزاب حامی روسیه در اروپای غربی تا حدودی از مواضع خود عقبنشینی کردند، در حالی که احزاب اروپای میانه و شرقی همچنان به تعامل پایدار با روسیه ادامه دادند. در ادامه، به بررسی مهمترین احزاب اروپایی و موضع آنها در برابر روسیه پرداخته خواهد شد.
احزاب حاضر در پارلمان اروپا
پارلمان اروپا متشکل از چندین حزب است که ۷ حزب عمده کرسیهای اصلی را در دست دارند. از جمله مهمترین احزاب ضدروس، میتوان به حزب مردم اروپا و سوسیال دموکراتها اشاره کرد که به ترتیب دارای ۲۶ و ۱۹ درصد از کرسیهای پارلمان اروپا هستند. از سوی دیگر، دو حزب «وطنپرستان برای اروپا» (Patriot for Europe) و «محافظهکاران و اصلاحطلبان» (Conservatives and Reformists) نیز حضور دارند که بیشتر اعضای آنها موضعی موافق روسیه یا بیطرف دارند. همچنین بخشی از نمایندگان که موافق یا غیرمخالف با روسیه هستند، عضوی از هیچ حزب بزرگی نیستند و در دستهبندی چپها و غیرمتعهدین قرار میگیرند.
در انتخابات ۲۰۲۴ پارلمان اروپا، اعضا و احزاب افراطی مجموعاً ۲۲۸ کرسی، معادل ۳۱ درصد از کل پارلمان را به دست آوردند که نشاندهنده افزایش محبوبیت ۷ درصدی نسبت به دوره قبل است. اکثر این احزاب گرایشهایی به سمت روسیه دارند؛ هرچند سه حزب بزرگ شامل برادران ایتالیا، قانون و عدالت لهستان و وکس اسپانیا گرچه قبل از جنگ اوکراین تمایلاتی به سمت روسیه داشتند، اما پس از آغاز جنگ اوکراین به جمع ضدروسها پیوستند.
احزاب آلمانی
حزب سوسیال مسیحی (CDU/CSU): این حزب با محبوبیت ۳۲ درصد و سابقه رهبری آنجلا مرکل، یکی از مهمترین احزاب آلمان به شمار میرود که از دیرباز به گسترش ناتو و مقابله با روسیه حمایت کرده است. گرچه اکنون این حزب در دولت نیست اما از حمایت کامل اوکراین دفاع میکند و مخالف سازش در برابر روسیه است.
حزب سوسیال دموکرات (SPD): حزب سوسیال دموکرات، که با محبوبیت ۱۵ درصدی جزو ائتلاف حاکم بر دولت از سال ۲۰۲۱ است، به عنوان یکی از احزاب میانهرو در برابر روسیه شناخته میشود. پس از جنگ اوکراین، این حزب به شدت مواضع ضدروسی اتخاذ کرد و تمامی روابط و قراردادهای آلمان با روسیه را متوقف نمود اما اکنون میانهروتر شده و به دنبال میانجیگری بین روسیه و اوکراین برای رسیدن به صلح است.
آلترناتیو برای آلمان (Alternativ für Deutschland): این حزب یکی از سرسختترین حامیان روسیه است که همواره بر لزوم صلح و سازش در اوکراین تأکید کرده است. علیرغم اتهامات متعدد مبنی بر دریافت کمکهای مالی از روسیه، انگیزه اصلی این حمایتها ناشی از دیدگاهها و گرایشهای سیاسی همسو با روسیه است نه منافع مالی. این حزب در پارلمان اروپا ۱۵ کرسی دارد و محبوبیت آن در آلمان به ۱۹ درصد (دومین حزب) رسیده است. با وجود انزوای این حزب از سوی دیگر احزاب آلمانی و اروپایی، توانسته است محبوبیت خود را گسترش دهد و انتظار میرود نقش بیشتری در سیاست ملی و اروپایی ایفا کند.
اعضای چپ (BSW, Die Linke): اعضای چپ پارلمان به دلیل گرایشهای کمونیستی و شرقگرایانه، همواره مواضع همسو با روسیه داشتهاند. با این حال، این اعضا نه تنها مواضع کاملاً منسجمی ندارند، بلکه در یک حزب یا تشکیلات خاص نیز فعالیت نمیکنند و کرسیهای قابل توجهی نیز در اختیار ندارند. حزب چپ افراطی "زاهرا واگنکنشت" که در سال گذشته تأسیس شده است، به همراه دیگر اعضای چپ، ۱۰ کرسی در پارلمان اروپا دارد و محبوبیت آنها در آلمان حدود ۱۱ درصد (چهارمین جریان) است.
به طور کلی، از زمان آغاز جنگ اوکراین تا کنون، محبوبیت احزاب حاکم بر دولت شامل حزب سوسیال دموکرات، حزب آزاد و سبزها حدود ۲۰ درصد کاهش یافته و در مقابل، محبوبیت احزاب افراطی نظیر آلترناتیو و ائتلاف واگنکنشت حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است. با توجه به این روند و وخامت اوضاع اقتصادی آلمان، ممکن است روند افزایش محبوبیت احزاب افراطی متمایل به روسیه بیش از پیش صعودی شود.
احزاب فرانسوی
حزب جبهه ملی (National Front, National Rally, Rassemblement National): این حزب از دیرباز یکی از مهمترین متحدان مسکو بوده است. پس از جنگ اوکراین و تغییر رهبری به جردن باردلا، مواضع این حزب نسبت به جنگ اوکراین تندتر شده و حمایت آن از روسیه کاهش یافته است. این مواضع را میتوان به عنوان یک تاکتیک برای بهبود وضعیت اقتصادی فرانسه و افزایش جایگاه آن در اتحادیه اروپا تفسیر کرد. این حزب در پارلمان اروپا موفق به کسب ۳۰ کرسی شده و محبوبیت آن در فرانسه به بیش از ۳۵ درصد (اولین حزب) رسیده است.
جبهه جدید محبوب (New Popular Front): این حزب با محبوبیت ۲۶ درصدی، قبل از جنگ اوکراین دیدگاهی عملگرایانه نسبت به روسیه داشت اما پس از جنگ اوکراین به شدت حامی ارسال تسلیحات و دفاع از اوکراین شد، هرچند مخالف هرگونه دخالت مستقیم در جنگ است.
با همدیگر (جمهوری) ((La Republique) Ensemble): این ائتلاف به رهبری امانوئل ماکرون با محبوبیت ۲۴ درصدی، مخالف شدید روسیه و حامی کمکهای مالی و تسلیحاتی به اوکراین است. ماکرون که به دنبال میانجیگری بین روسیه و اتحادیه اروپا بود، همواره در این امر ناکام مانده و با شکست راهبرد میانجیگرایانهاش، تعارض خود با روسیه و حمایت از اوکراین را افزایش داده است.
به طور کلی، احزاب فرانسوی که در گذشته روابط مثبت یا خنثی با روسیه داشتند، پس از آغاز جنگ اوکراین مواضع تندی علیه روسیه اتخاذ کردند و حزب جبهه ملی نیز از حمایت خود دست کشید. با این حال، میزان محبوبیت احزاب افراطی بیشتر از گذشته شده است؛ حزب جبهه ملی از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ بیش از ۱۵ درصد افزایش یافته و حزب جمهوری حدود ۶ درصد کاهش داشته است.
احزاب اتریش
حزب آزادی (FPÖ)( Freiheitliche Partei Österreichs): این حزب قدیمی از دیرباز مواضع ضداروپایی داشته و دیدگاههایی همسو با روسیه در زمینه سیاستهای اروپا و بینالملل را پیگیری میکند. این حزب موفق شده است در پارلمان اروپا ۶ کرسی به دست آورد و محبوبیت آن در سطح ملی به عدد بیسابقه ۳۲ درصد (به عنوان اولین حزب) رسیده است. پس از انتخابات پارلمانی ۲۰۲۴ که در آن به بزرگترین حزب تبدیل شد، این حزب شروع به عقد قرارداد همکاری با حزب فیدز مجارستان به رهبری اوربان کرد. این اقدام نشاندهنده تلاش این حزب برای ایجاد ائتلاف در سطح اتحادیه اروپا به منظور تقویت همبستگی و انسجام میان احزاب راست افراطی است.
حزب مردم اتریش (ÖVP): این حزب جزئی از ائتلاف حاکم بر دولت اتریش بوده و پیش از جنگ اوکراین به دلیل همکاریهای اقتصادی خود با روسیه، در تعامل نزدیک با این کشور قرار داشت. اما پس از آغاز جنگ، تمامی همکاریها و تعاملات خود را قطع کرده و به تحریم روسیه پیوست. محبوبیت این حزب اکنون به ۲۵ درصد کاهش یافته است که در مقایسه با قبل از اوکراین این رقم حدود ۳۸ درصد بود.
حزب سوسیال دموکرات (SPÖ): این حزب که با محبوبیت ۲۱ درصدی از جمله احزاب تشکیلدهنده دولت محسوب میشود، پیش از جنگ اوکراین سیاست بیطرفی را دنبال میکرد. اما پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین، این حزب به شدت اقداماتی را علیه روسیه محکوم کرده و به دنبال همکاری جهانی برای تحریم این کشور بوده است.
البته لازم به ذکر است که احزاب اتریش به طور سنتی در سیاست خارجی خود اعلام بیطرفی میکنند و به همین دلیل تا پیش از جنگ اوکراین همکاری خوبی با روسیه داشتند. به طور کلی، از زمان آغاز جنگ اوکراین، محبوبیت حزب مردم اتریش که جزء ائتلاف حاکم بر دولت و دارای بیشترین محبوبیت بود، با کاهش بیش از ۱۰ درصدی مواجه شده است. در مقابل، حزب آزادی که مواضع افراطی و موافق روسیه دارد، با افزایش محبوبیت بیش از ۱۵ درصدی همراه بوده است. با این حال، افزایش محبوبیت این حزب افراطی لزوماً به معنای توانایی آن برای تشکیل دولت نیست و ممکن است دیگر احزاب با تشکیل ائتلافی مانع از به قدرت رسیدن این حزب شوند.
احزاب مجارستان
حزب فیدز (Fidesz): تحت رهبری ویکتور اوربان، رهبر ائتلاف حاکم بر دولت مجارستان، این حزب یکی از مهمترین احزاب اصلی کشور در دو دهه اخیر محسوب میشود. مواضع این حزب به طور نسبی با روسیه همسو است، اما رویکرد اعضای آن در پارلمان اروپا به اندازه نخستوزیر، به شدت متمایل به روسیه نیست. این حزب در پارلمان اروپا ۱۰ کرسی دارد و محبوبیت آن در مجارستان به ۳۸ درصد (دومین حزب) رسیده است.
حزب تیسزا (Tisza): این حزب تازه تأسیس که توسط یکی از اعضای سابق حزب فیدز تأسیس شده، موفق به کسب ۷ کرسی در پارلمان اروپا شده و بر اساس نظرسنجیها، محبوبیت آن حدود ۴۰ درصد (به عنوان بزرگترین حزب) گزارش شده است. این حزب نیز رویکردی متعادل نسبت به روسیه دارد و مخالف ارسال سلاح به اوکراین است.
با وجود آنکه محبوبیت خود حزب فیدز کاهش یافته است اما به طور کلی گرایشهای افراطی و ضد اتحادیه اروپایی نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش یافته است.
احزاب ایتالیا
برادران ایتالیا (FdI): این حزب که تحت رهبری جورجیا ملونی قرار دارد، پیش از جنگ اوکراین رویکردی عملگرایانه و تا حدی مثبت نسبت به روسیه اتخاذ کرده بود و تعاملات اقتصادی و دیپلماتیک با این کشور را ضروری میدانست. اما پس از آغاز جنگ، موضع سختی علیه روسیه گرفت و از تحریمهای این کشور حمایت کرد. در سالهای اخیر، این حزب رشد بیسابقهای را تجربه کرده و محبوبیت کنونی آن به حدود ۳۰ درصد رسیده است. هرچند درون این حزب برخی گرایشهای متمایل به روسیه وجود دارد، اما اکثریت اعضای آن مواضع ضد روسی دارند.
حزب دموکراتیک (PD): با محبوبیت ۲۲ درصدی، این حزب به عنوان دومین حزب محبوب ایتالیا شناخته میشود. این حزب به شدت علیه روسیه و موافق جنگ اوکراین است، اما در عین حال تمایلاتی برای تعامل در خصوص این جنگ دارد. اخیراً نقل قولی از رهبر این حزب درباره اوکراین که بیان کرده «یک صلح ناعادلانه بهتر از ادامه جنگ است» جنجالبرانگیز شده و نشاندهنده تمایلات عملگرایانه این حزب است.
جنبش پنج ستاره (MPD): این حزب با محبوبیت ۱۱ درصدی به عنوان یکی از احزاب ضد اتحادیه اروپا شناخته میشود. رویکرد این حزب نسبت به روسیه نسبتا عملگرایانه و مبتنی بر منافع اقتصادی است؛ به این معنا که از آغاز جنگ اوکراین، روسیه را محکوم کرده اما بر این باور است که نباید هیچ تحریمی علیه این کشور اعمال شود.
ایتالیای پیشرو (Forward Italy): این حزب با گرایش راست میانه، یکی از پیچیدهترین روابط را با روسیه دارد. با وجود مخالفت با تهاجم به اوکراین و حفظ روابط خوب با ایالات متحده، این حزب رویکردی میانهرو نسبت به روسیه اتخاذ کرده است. تلاش برای رونق صنعت دفاعی و اقتصاد ایتالیا از جمله دلایل اصلی این رویکرد است. این حزب در پارلمان اروپا ۸ کرسی دارد و محبوبیت آن در سطح ملی حدود ۱۱ درصد است که آن را به چهارمین حزب ایتالیا تبدیل میکند.
لیگ (League): به رهبری متیو سالوینی، این حزب در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد و دارای گرایشهای راست افراطی است. مواضع این حزب به سمت برقراری روابط دوستانه با روسیه متمایل است. لیگ ایتالیا موفق به کسب ۸ کرسی در پارلمان اروپا شده و محبوبیت ملی آن حدود ۹ درصد است که آن را به پنجمین حزب کشور تبدیل میکند.
به طور کلی، تقریباً تمام احزاب ایتالیا موضعی نرم نسبت به روسیه دارند و به دلیل منافع و روابط اقتصادی، مخالفت جدی با این کشور نمیکنند. همچنین، پس از آغاز جنگ اوکراین بودجه دفاعی خود را نیز به اندازه لازم افزایش ندادهاند که نشاندهنده گرایشهای ضد اتحادیه اروپایی و عدم اعتقاد به دشمن بیرونی بودن روسیه است. با این حال، حزب افراطی برادران ایتالیا که موضع شدیدی علیه روسیه اتخاذ کرده، نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰ درصد افزایش محبوبیت داشته است و احتمال میرود محبوبیت این حزب همچنان حفظ شود.
احزاب جمهوری چک
حزب آنو (ANO): این حزب که از سال ۲۰۱۱ فعالیت خود را آغاز کرده، دارای گرایشهای راست پوپولیستی است. هرچند این حزب مخالف تهاجم روسیه به اوکراین است، اما به شدت مخالف عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا بوده و وعدههایی برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین نیز داده است. حزب آنو دارای ۷ کرسی در پارلمان و محبوبیت ۳۴ درصدی (به عنوان بزرگترین حزب) در کشور خود است.
حزب دموکراتیک مدنی (ODS): با محبوبیت ۱۳ درصدی، این حزب دومین حزب بزرگ جمهوری چک محسوب میشود. پیش از جنگ، ارتباط اقتصادی-دیپلماتیک اندکی با روسیه داشتند و پس از جنگ کاملاً ضد روسیه شدند و به طور نسبی یکی از بزرگترین میزبانان پناهجویان اوکراینی هستند.
تا پیش از جنگ، حزب آنو محبوبیت ۲۷ درصدی داشت و حزب دموکراتیک مدنی تحت ائتلافی به نام اسپولو (SPOLU) با محبوبیت ۲۰ تا ۲۵ درصد فعالیت میکرد. اما اکنون با فروپاشی این ائتلاف، حزب آنو با اختلاف زیادی پیشتاز دیگر احزاب شده و محبوبیت ۳۴ درصدی دارد. این نشاندهنده رشد محبوبیت ۷ درصدی حزب آنو و کاهش حدود ۸ درصدی محبوبیت حزب دموکراتیک مدنی است.
احزاب هلند
حزب آزادی (PVV) (Partij voor de Vrijheid): این حزب که در دو سال اخیر رشد چشمگیری داشته، دارای گرایشهای راست افراطی، عملگرایانه و مهاجرستیز است. موضع این حزب نسبت به روسیه متناقض است؛ از یک سو جنگ اوکراین را محکوم کرده و از سوی دیگر خواستار رویکرد عملگرایانه اتحادیه اروپا در قبال این جنگ است. این حزب با کسب ۶ کرسی در پارلمان اروپا و ۲۶ درصد محبوبیت، به عنوان بزرگترین حزب هلند شناخته میشود.
حزب کارگر و سبزهای چپ (GL/PvdA-G): این ائتلاف که با محبوبیت ۱۶ درصدی فعالیت میکند، موضعی قاطع و شدیداً ضد روسی دارد و از گسترش اتحادیه اروپا حمایت میکند.
حزب مردم برای دموکراسی و آزادی (VVD): این حزب نیز با محبوبیت ۱۴ درصد، به شدت مخالف روسیه است و از گسترش اتحادیه اروپا و تحریمهای علیه روسیه به شدت حمایت میکند.
حزب آزادی که در سال ۲۰۲۱ تنها ۱۱ درصد محبوبیت داشت، اکنون با رشد ۱۵ درصدی به بزرگترین حزب هلند تبدیل شده است. در مقابل، حزب مردم برای دموکراسی و آزادی که در سال ۲۰۲۱ محبوبیت ۲۲ درصدی داشت، اکنون با کاهش ۸ درصدی مواجه شده است.
احزاب رومانی
حزب سوسیال دموکرات (SPD): این حزب بزرگترین حزب رومانی و عضو ائتلاف حاکم است که گرایشهای چپ و متمایل به ناتو دارد. این حزب از دیرباز یکی از بزرگترین احزاب رومانی بوده و هماکنون محبوبیت ۳۰ درصدی دارد. پیش از جنگ اوکراین، این حزب ارتباطات مثبتی با روسیه داشت، اما پس از آغاز جنگ موضع خود را به طور کامل تغییر داد و به شدت ضد روسیه شد.
جبهه متحد برای رومانی (AUR) (Alliance for the Union of Romania): این حزب افراطی به شدت مخالف اوکراین و کمک به آن است و ارتباط با روسیه را ضروری میداند. تمایلات روسگرایانه این حزب به حدی است که رهبر آن به اوکراین ممنوعالورود شده است. این حزب دارای ۶ کرسی در پارلمان اروپا و محبوبیت ۲۰ درصدی (به عنوان دومین حزب) در سطح ملی است.
نجات اتحادیه رومانی (USR): این حزب با محبوبیت ۱۵ درصدی، گرایش راست میانه و متمایل به اتحادیه اروپا دارد و خود را ضد روسیه و موافق اوکراین معرفی میکند. نامزد این حزب در انتخابات اخیر موفق شد ۱۹ درصد آراء را کسب کند.
به طور کلی، محبوبیت بزرگترین حزب رومانی یعنی سوسیال دموکرات تغییر چندانی نسبت به گذشته نداشته است؛ اما حزب جبهه متحد رشد بیش از ۵ درصدی نسبت به سال گذشته را تجربه کرده است. همچنین، انتخابات دور اول ریاست جمهوری که با پیروزی یک فرد افراطی موافق روسیه و مستقل همراه بود، نشاندهنده دقت پایین نظرسنجیها و احتمال وقوع تحولاتی غیرقابل پیشبینی در سپهر سیاسی این کشور است.
احزاب اسپانیا
حزب کارگران سوسیالیست اسپانیا (PSOE): این حزب که بزرگترین حزب اسپانیا است، موافق تسلیح اوکراین گسترش اتحادیه اروپا است و حتی تجهیزات دفاعی و نظامی نیز به اوکراین ارسال کرده اما از لحاظ سیاسی موضع سفت و سختی علیه روسیه نمیگیرد. محبوبیت این حزب اکنون حدود ۲۸ درصد است.
حزب مردم (PP): تا قبل از جنگ اوکراین موضع کاملا خصمانهای علیه روسیه نداشته است اما از زمان جنگ اوکراین موضع مستحکمی علیه روسیه اتخاذ کرده و خواستار تحریم روسیه و ارسال هرچه بیشتر سلاح به اوکراین است. محبوبیت این حزب در طول چند سال اخیر افزایش یافته و به بیش از ۳۲ درصد رسیده است.
وکسVOX : حزب راستگرای افراطی است که پیش از جنگ اوکراین حمایتهای تلویحی از روسیه داشت و حتی بعد از جنگ اوکراین نیز برخی از اعضایش موضعی طرفدار روسیه داشتند اما موضع کلی حزب محکومیت شدید و تند روسیه و حمایت صریح از اوکراین و پناهجویانش است. این حزب هماکنون حدود ۱۳ درصد محبوبیت دارد.
گرچه در میزان محبوبیت احزاب کارگران سوسیالیست و وکس تغییر چندانی ایجاد نشده اما محبوبیت حزب مردم که موضع تندی علیه روسیه دارد در طول سه سال گذشته بیش از ۱۰ درصد افزایش یافته است.
جنگ اوکراین و تغییر محبوبیت احزاب حامی روسیه
در جدول زیر نرخ محبوبیت احزاب در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۴ گذاشته شده است.
درصد جمعیت حامی در سال ۲۰۲۱ |
درصد جمعیت حامی در سال ۲۰۲۴ |
تغییرات درصد نسبت به قبل |
تعداد جمعیت حامی در سال ۲۰۲۱ |
تعداد جمعیت حامی در سال ۲۰۲۴ |
تغییرات جمعیت نسبت به قبل |
|
وطنپرستان برای اروپا پارلمان اروپا (هویت و دموکراسی سابق) |
7 |
۱۱.۷ |
۴.۷ رشد |
۳۱ میلیون |
۵۲.۵ میلیون |
۲۱.۵ میلیون رشد |
محافظهکاران و اصلاحطلبان پارلمان اروپا |
۹.۸ |
۱۰.۸ |
۱ رشد |
۴۳ میلیون |
۴۸.۵ میلیون |
۵.۵ رشد |
چپها در پارلمان اروپا |
5.۲ |
۶.۴ |
۱.۲ رشد |
۲۳ میلیون |
۲۸.۵ میلیون |
۵.۵ رشد |
آلترناتیو برای آلمان |
۹ |
۱۹ |
۱۰ رشد |
۷.۵ میلیون |
۱۰.۳ میلیون |
۲.۸ رشد |
چپها در آلمان |
۸ |
۱۱ |
۳ رشد |
۶.۶ میلیون |
۹.۲ میلیون |
۲.۶ رشد |
جببه ملی فرانسه |
۱۸ |
35 |
17 رشد |
1۱.۸ میلیون |
۲۳ میلیون |
۱۱.۲ رشد |
حزب آزادی اتریش |
۱۵ |
32 |
۱۷ رشد |
۱.۳ میلیون |
۲.۸ میلیون |
۱.۵ رشد |
حزب فدیز مجارستان |
۴۷ |
38 |
۹ کاهش |
۴.۵ میلیون |
۳.۶ میلیون |
۰.۹ کاهش |
حزب تیسزا مجارستان |
۰ |
40 |
۴۰ رشد |
0 |
۳.۸ میلیون |
۳.۸ رشد |
لیگ ایتالیا |
24 |
9 |
۱۵ کاهش |
۱۴ میلیون |
۵.۳ میلیون |
۸.۷ کاهش |
ایتالیا پیشرو |
8 |
11 |
۳ رشد |
۴.۷ میلیون |
۶.۵ میلیون |
۱.۸ رشد |
حزب آنوی جمهوری چک |
27 |
34 |
۷ رشد |
۲.۷ میلیون |
۳.۴ میلیون |
۰.۷ رشد |
حزب آزادی هلند |
14 |
26 |
۸ رشد |
۲.۳ میلیون |
۴.۶ میلیون |
۲.۱ رشد |
جبهه متحد برای رومانی |
13 |
20 |
۷ رشد |
۲.۴ میلیون |
۳.۸ میلیون |
۱.۴ رشد |
در مجموع به جز برخی استثنائات، اکثر احزاب راستگرا و حامی روسیه در سه سال اخیر رشد داشتند. برخی از این رشدها به قدری بوده که این احزاب را به جایگاه اولین حزب در کشورشان رسانده است؛ همانند کشورهای فرانسه، اتریش و هلند. در پارلمان اتحادیه اروپا نیز رشد این احزاب قابل توجه است اما نکتهای که بدان باید توجه داشت، رشد برخی دیگر از احزاب راست افراطی است که به شدت مخالف روسیه هستند؛ همانند برادران ایتالیا، عدالت و قانون لهستان است. رشد محبوبیت این احزاب صرفا ناشی از موضع آنها در خصوص جنگ اوکراین نیست بلکه دیدگاههای حمایتگرایانه، پوپولیستی و ضدمهاجر آنها در سایة وخیم شدن وضعیت اقتصادی از جمله مهمترین عوامل رشد این گرایشها در اروپا است.
تأثیر پیروزی ترامپ بر روند راستگرایی در احزاب اروپایی
ترامپ به دلیل روحیة پوپولیستی، ملیگرایانه و ضدمهاجرتیاش برای بسیاری از احزاب راست افراطی جذابیت دارد. بر اساس گفتگوهای میان راستگرایان اروپایی و ترامپ، انتظار میرود این احزاب همکاری عمیقتری با او برقرار کنند. اکنون که او قرار است دوباره سکان کاخ سفید را در دست بگیرد، این احزاب امیدوارند با تقویت ارتباطات خود با آمریکا و دریافت حمایتهای رسمی از واشنگتن، از انزوای سیاسی خارج شده و برنامههای افراطی خود را در کشورهایشان پیش ببرند.حضور ترامپ ممکن است منجر به ایجاد اتحادی فراآتلانتیک شود که مهاجرستیزی، حمایتگرایی افراطی از محصولات اقتصادی کشور و سیاستهای راستگرایانه را ترویج کند. بنابراین، حضور ترامپ ممکن است بر وعدههای انتخاباتی و میزان همکاریهای بینالمللی آنها تأثیر بگذارد و در نهایت برخی موفقیتهایی در عرصه سیاست و اقتصاد برایشان به ارمغان آورد. این امر به گسترش بیشتر احزاب راست افراطی در سطح اروپا کمک خواهد کرد. پیروزی ترامپ همچنین میتواند امید به پایان جنگ اوکراین و رشد گرایشهای صلحطلبانه را افزایش دهد که به نوبه خود محبوبیت بیشتر احزاب راستگرای ضدجنگ را به دنبال خواهد داشت.
با این حال، حضور ترامپ ممکن است چالشهایی را نیز برای احزاب راست ایجاد کند. به عنوان مثال، سیاستهای اقتصادی حمایتگرایانه ترامپ ممکن است وضعیت اقتصادی کشورهای اروپا را وخیمتر کند و در نتیجه پایگاه رأی این احزاب را تضعیف نماید. همچنین مسئله ارتباط با چین مطرح است؛ اکثر این احزاب رابطه مثبتی با چین دارند و ممکن است مجبور شوند بین آمریکا و چین یکی را انتخاب کنند. این انتخاب میتواند به آسیب به اتحاد آنها با آمریکا و در نتیجه خسارات اقتصادی و اختلافات سیاسی منجر شود.
نتیجهگیری
نگرش احزاب اروپایی به روسیه در سالهای اخیر تحت تأثیر تهاجم این کشور به اوکراین دچار تغییرات زیادی شده است. بسیاری از احزاب غربی که تا پیش از این حامی روسیه بودند، پس از حمله به اوکراین از مواضع حمایتگرایانه خود به نفع روسیه فاصله گرفتهاند، در حالی که برخی احزاب در شرق اروپا همچنان از روسیه حمایت میکنند. مشکلات ناشی از این حمله باعث شده است که احزاب افراطی راست و چپ در اروپا نفوذ بیشتری پیدا کنند، اما آنها نیز با چالشهایی در سیاستهای اقتصادی و خارجی خود مواجه هستند. پیروزی ترامپ میتواند به تقویت یا تضعیف این احزاب کمک کند؛ زیرا برخی سیاستهایش همچون سیاستهای مهاجرستیز میتواند همکاری بین این جناح با واشنگتن را بیشتر و برخی سیاستها همچون تقابل آمریکا با چین نیز میتواند منجر به تنش بیشتر شود.
0 دیدگاه