دولت جو بایدن به اوکراین اجازه داده است تا از موشکهای دوربرد آمریکایی، به ویژه موشکهای اتکمز(ATACMS)، برای هدف قرار دادن خاک روسیه استفاده کند. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که عمر دولت بایدن رو به پایان است و ترامپ به عنوان رئیسجمهور منتخب بارها از ضرورت پایان بخشیدن به جنگ اوکراین و اتمام کمکهای مالی و نظامی آمریکا به این کشور سخن گفته است.
اگر چه در گذشته، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، بارها خواستار لغو این محدودیتها شده و تأکید کرده بود که بدون این تسلیحات، پیروزی بر روسیه غیرممکن است اما بدیهی است دولت بایدن این اقدام را صرفاً به دلیل درخواستهای کی یف انجام نداده و اهداف دیگری را در سر میپروراند.
در وهله نخست، اقدام آمریکا میتواند واکنشی به ادعای اعزام حدود ۱۲ هزار نیروی کره شمالی به جبهههای جنگ در کنار نیروهای روسیه باشد. به نحوی که حضور نیروهای کره شمالی موجب برانگیخته شدن نگرانیهایی در واشنگتن و متحدان اروپایی آن شده و از طریق اعطای اجازه به کی یف برای استفاده از موشکهای دوربرد، تلاش کردهاند شرایط جدید میدانی را مدیریت کنند.
در وهله دوم، اقدام آمریکا میتواند پاسخی به حملات اخیر روسیه به زیرساختهای اوکراین باشد. این حملات میتوانند به کلی کی یف را زمینگیر کنند و موجب تضعیف موقعیت اوکراین در مذاکرات احتمالی آتی شوند. از این رو اجازه استفاده از موشکهای دوربرد که میتواند به اوکراین کمک کند اهداف نظامی را در عمق خاک روسیه هدف قرار دهد، موجب تقویت موضع کی یف در مذاکرات آتشبس آتی خواهد شد. ضمن آنکه چنین تصمیمی میتواند بخشی از استراتژی بزرگتر غرب برای تضعیف تواناییهای نظامی روسیه و تقویت جبهه خودی در برابر آن نیز تلقی شود.
در وهله سوم، اقدام دولت بایدن میتواند به مثابه تضعیف رویکرد ترامپ برای پایان بخشیدن به جنگ اوکراین باشد. در حالی که ترامپ از زمان آغاز جنگ اوکراین با آن مخالفت ورزیده و در ایام مبارزات انتخاباتی نیز از لزوم پایان یافتن آن سخن گفته، احتمالا دموکراتها تمایلی ندارند پروؤه ترامپ در این زمینه به موفقیت دست یابد. زیرا در این حالت، دموکراتها به عنوان آغازگر جنگ و ترامپ جمهوریخواه به مثابه پایاندهنده جنگ شناخته خواهند شد. چنین امری به هیچ وجه برای دموکراتها که به تازگی از ترامپ و جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری شکست خوردهاند، خوشایند نیست.
اگر چه میتوان درخواست یا فشار اروپاییها را نیز در این زمینه به عنوان یک دلیل جدی مطرح کرد، اما به نظر میرسد نگاه یکپارچهای میان کشورهای اروپایی در این خصوص وجود ندارد. در حالی که لهستان و کشورهای حوزه دریای بالتیک از این اقدام آمریکا استقبال کردهاند، سایر کشورهای اروپایی نگران هستند که این تصمیم منجر به تشدید تنشها و افزایش خطرات نظامی در منطقه شود. به خصوص که کرملین نیز این اقدام را به عنوان دخالت مستقیم آمریکا در درگیریها تلقی کرده و هشدار داده که ممکن است عواقب جدی داشته باشد.
واقعیت آن است که با توجه به چالشهای داخلی در ایالات متحده و احتمال تغییر سیاستها با ورود دولت جدید، کشورهای اروپایی باید خود را برای شرایط جدید آماده کنند. در چنین وضعیتی، اروپاییها تمایلی به تشدید تنش با روسیه ندارند. زیرا افزایش تخاصمات میتواند بر سیاستهای دفاعی و امنیتی کشورهای اروپایی تأثیر بگذارد و هزینههای دفاعی این کشورها را به شکل چشمگیری افزایش دهد. این در حالیست که دیگر اروپایی ها همانند سابق نمیتوانند روی حمایت های امریکا در دوران ریاستجمهوری ترامپ حساب باز کنند.
0 دیدگاه