پس از پایان 42 روز مرحله اول آتش بس غزه میتوان رفتار عملیاتی رژیم صهیونیستی را در نوارغزه به چهار قسمت تقسیم کرد. به نظر میرسد تلآویو به دنبال آن است که آنچه را تاکنون بدست نیاورده است، با فشار و تحریم بیشتر به دست بیاورد. راهحلی که در کنار نگرانیها از سوی بسیاری از تحلیلگران نزدیک به تل آویو هم با تردید روبروست.
در ابتدای بهمن ماه سال گذشته توافقی ۳ مرحله ای میان حماس و تل آویو با حضور بازیگران میانجیگر آغاز شد. اما آتش بس تنها برای مرحله اول و به مدت ۴۲ روز دوام آورد. پس از آن میتوان رفتار عملیاتی رژیم صهیونیستی را در نوارغزه به چهار قسمت تقسیم کرد:
گام اول؛ ده روز در برزخ
با پایان ۴۲ روز آتش بس و عدم تمدید آن، ده روز در وضعیتی نه جنگ-نه صلح شرایط باقی ماند و میانجیگران تلاشهایی برای تحقق یک آتشبس موقت و مقدمهسازی برای آغاز مذاکرات به منظور توافق برای ادامه آتشبس در مرحله دوم انجام دادند. اما این وضعیت تنها ده روز باقی ماند و سه روز مانده به آغاز سال ۱۴۰۴ ارتش اسرائیل رسماً دوباره به جنگ برگشت.
گام دوم؛ ترور و حملات هوایی
در هفته نخست از این گام، حملات بسیار گسترده هوایی با هدف تلفات انسانی بالا به همراه ترورهای هدفمند بویژه از شخصیتهای سیاسی و مدنی را شاهد بودیم. ترورهایی که با هدف کاهش قدرت و حاکمیت حماس بر نوارغزه بالاخص از منظر مدنی و اداره نوارغزه انجام شد. در این مرحله شخصیتهایی مانند صلاح البردویل عضو دفتر سیاسی حماس، مهندس عصام الدعلیس عضو دفتر سیاسی و رئیس کمیته پیگیری دولت، بهجت ابوسلطان، از مقامات برجسته حماس و مسئول عملیات داخلی غزه، محمود ابو وطفة، مدیرکل وزارت کشور دولت حماس در غزه، ابوعبیدة الجماصی، رئیس سازمان اداری در جنوب نوار غزه و عبدالطیف قانوع یکی از سخنگوهای حماس ترور شدند.
گام سوم؛ محاصره و حائل در رفح
پس از حدود یک ماه، به صورت روندی گام سوم آغاز و تکمیل شد که شاهد محاصرهای بیسابقه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بودیم. در این مرحله پیشروی زمینی ارتش در سراسر مرز حائل تکمیل شد تا تصمیم سیاسی برای محاصره کامل در کنار قطع برق و آب در میدان ممکن شود. در این مرحله که در روزهای پایانی فروردین امسال به اوج خود رسید، وضعیت انسانی غزه در مرز فروپاشی قرار گرفت و چند تظاهرات در شمال نوارغزه از سوی جریان نزدیک به فتح با محوریت "جنگ کافیست" برگزار شد. تا این مرحله یعنی حدود یک ماه پس از بازگشت به جنگ ۱۷۰۰ نفر شهید و ۴۳۰۰ نفر مجروح شدند. در این مرحله تنها اقدام نظامی مهم در عمق نوارغزه، ایجاد محور موراگ (جدا کننده بین رفح و خان یونس) در جنوب نوارغزه بود.
گام چهارم؛ تلاش برای ورود زمینی
اما آخرین مرحله که حدود دو هفته است آغاز شده و به باور بسیاری از تحلیلگران نشان از عدم تحقق آتشبس در کوتاه مدت دارد، آغاز ورود زمینی است. این مرحله برای رژیم صهیونیستی با چالش های فراوانی از حمله تشدید اعتراضات داخلی، اعتراض خانوادههای اسرا، کمپینهای طومار تحریم حضور در فراخوانهای نیروهای ذخیره و ... همراه بوده است. در کنار این چالشها حضور زمینی هم با آغاز تلفات و واکنش قسام به حضور نیروهای نظامی در عمق غزه پس از حدود ۴۰ روز سکوت پس از پایان آتشبس همراه بود.
کاتص وزیر جنگ اسرائیل در آغاز این مرحله صراحتاً گفته بود: «ما در حال آماده شدن برای ایجاد مناطقی برای توزیع کمکهای بشردوستانه در غزه از طریق شرکتهای غیرنظامی هستیم. مصر برای اولین بار شرط خلع سلاح حماس را برای پایان دادن به جنگ و انعقاد یک توافق جامع گذاشته است.» در روزهای اخیر مسئله ورود کالا با مدیریت طرف سوم (شرکت آمریکایی یا عربی) و نرسیدن به حماس به امید شکلگیری شبهحکومتهای محلی و تضعیف اقتدار سیاسی و حاکمیتی حماس و تکمیل گام دوم بسیار مورد توجه رسانههای عبری است.
به نظر میرسد تلآویو به دنبال آن است که آنچه را تاکنون بدست نیاورده است، با فشار و تحریم بیشتر به دست بیاورد. راهحلی که در کنار نگرانیها از سوی بسیاری از تحلیلگران نزدیک به تل آویو هم با تردید روبروست. باید منتظر بود و دید که آیا گذر زمان به ویژه در شرایطی که انصارالله یمن با ضربه اخیر به فرودگاه بنگوریون بعد از محاصره دریایی، اکنون محاصره هوایی اسرائیل را کلید زده است، میتواند خلاء راهبردی و عدم دستیابی به اهداف نظامی در 18 ماه را برای تل آویو دستیافتنی کند یا خیر؟
0 دیدگاه