پس از اعلام نتایج اولیه دور اول انتخابات ریاستجمهوری رومانی، کالین جورجسکو نامزد جوان، مستقل، پوپولیست و متمایل به روسیه توانست به شکل غیرمنتظرهای رتبه اول را کسب کند. همچنین کسب اکثریت نسبی آراء در انتخابات اخیر اتریش توسط حزب تأسیس شده توسط نازیها در دوران جنگ جهانی دوم، زنگ خطر ظهور راستگرایان در اروپا را بیش از هر زمان دیگری به صدا درآورده است. این در حالی است که پیشتر نیز احزاب راست و بعضاً افراطی در کشورهای مجارستان، لهستان و ایتالیا قدرت را در دست گرفتهاند.
اتریش؛ قدرت گیری حزب آزادی
حزب آزادی اتریش (FPÖ) در انتخابات ۸ مهر ۱۴۰۳ این کشور توانست بزرگترین حزب (۲۹ درصد) شود. تأثیرات این حزب حتی پیش از برگزاری انتخابات نیز مشهود بود؛ بهطوریکه با فشارهای آن علیه مهاجرت، توانست تصدی کمیسیون امور داخلی در اتحادیه اروپا را در اختیار بگیرد تا سیاستهای ضدمهاجرت را در سطح اتحادیه پیگیری کند. گرایش متفاوت این حزب در سیاست ضدمهاجرت نبود و شامل مخالفت با حمایت گسترده از اوکراین، اسلامستیزی و اتحادیهاروپاستیزی نیز میشود. گرچه رشد محبوبیت این حزب همچنان باعث توانایی در دست گرفتن دولت نمیشود اما توانایی تأثیرگذاری بسیار بالایی بر دولت اتریش و اتحادیه اروپا میدهد.
آلمان؛ افزایش محبوبیت آلترناتیو
حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) در انتخابات اخیر سه ایالت شرقی آلمان که در شهریور و مهر ۱۴۰۳ برگزار شد، به پیروزیهای بیسابقهای دست یافت. این حزب بر سیاستهای ضد مهاجرت، حمایت از اوکراین، وابستگی به آمریکا و سیاستهای اقتصادی رفاهی تأکید دارد. دولت حاکم تصمیم گرفته تا به جهت جلوگیری از افزایش محبوبیت این حزب، سیاستهای خود در زمینه حمایت از اوکراین، بحث مهاجرت و سیاستهای اقتصادی حامی محیط زیست را تغییر دهد. این مسئله باعث شد تا برای اولین بار آلمان اقدام به کاهش کمک به اوکراین، اخراج مهاجران و بستن مرزهای خود کند. اگرچه احزاب اصلی تلاش خواهند کرد تا از در دست گرفتن دولت توسط حزب آلترناتیو برای آلمان جلوگیری کنند، اما این پیروزی ممکن است احزاب حاکم را مجبور به ائتلاف با حزب چپ افراطی زهرا واگنکنشت (BSW) کند. این حزب در زمینههای بودجه، مقابله با حمایت از اوکراین و مهاجرت با حزب آلترناتیو همسو است و مشارکت آن میتواند به تقویت ایدههای راستگرایانه در دولت آلمان و اتحادیه اروپا منجر شود.
اتحاد راستگرایان
حزب آزادی اتریش اندکی پس از انتخابات اخیر با نخستوزیر راستگرای مجارستان، ویکتور اوربان درباره مسائل مهاجرت، توسعه اقتصادی و امنیت قرارداد همکاری امضا کرده است که نشاندهنده اتحاد فزاینده راستگرایان در سراسر اروپا است. همکاریهایی نظیر این میتواند موجب شود تا کشورهایی مانند مجارستان که راستگرایان در آنجا قدرت را در دست دارند، صدای قویتری برای حمایت از اینگونه احزاب راست در کشورهای دیگر داشته باشند و به تقویت قدرت آنها در اتحادیه اروپا و کشورشان از طریق افزایش قراردادهای همکاری، حمایتهای مالی و کمپینی بپردازند.
پیامدها
علاوه بر اتریش و آلمان، کشورهای ایتالیا، مجارستان و فرانسه نیز شاهد ظهور یا قدرتگیری احزاب راست بودهاند. این روند باعث شده است که اتحادیه اروپا بیش از هر زمان دیگری فاقد رهبری کارآمد باشد. این کشورها در اثر ترس از قدرت گرفتن راستگرایان، در مسئله اوکراین با کشورهای اروپای شرقی دچار اختلافنظر هستند و این اختلافنظر به قدری شدید است که باعث شده تا کشوری نتواند تمام اتحادیه اروپا را گرد هم بیاورد و آنها را برای هدفی مشترک متحد کند. همچنین رشد روزافزون راستگرایان باعث میشود تا اروپامحوری جای خود را به اتحادیه اروپاستیزی و ملیگرایی بیشتر بدهد و شکاف بین کشورهای اروپایی در بحث هویت و اقتصاد تشدید شود.
تاثیر پیروزی ترامپ
با پیروزی ترامپ، اروپاییها به طور فزایندهای به این ادراک میرسند که آمریکا دیگر به آنها کمک نخواهد کرد و این مسأله باعث افزایش گرایشهای ضدآمریکایی و طرفداری از روسیه میشود. همچنین، رابطه نزدیک و قوی ترامپ با ویکتور اوربان، نخستوزیر راستگرای مجارستان و متحد روسیه، باعث میشود احزاب راستگرا که به روسیه نزدیک هستند، ارتباط بهتری با آمریکا برقرار کنند و از این طریق مشروعیت بیشتری برای حل مناقشه اوکراین به دست آورند. از سوی دیگر، وعدههای ترامپ در زمینه تعرفههای تجاری و احتمال سقوط ارزش یورو تهدیدهای جدی برای اقتصاد اروپا به همراه خواهد داشت. هرچه وضعیت اقتصادی بدتر شود، شرایط برای افزایش مهاجرستیزی نیز بیشتر خواهد شد که در نهایت زمینهساز رشد احزاب راست افراطی خواهد بود.
0 دیدگاه