این مصاحبه فرصت خوبی بود تا ایران بتواند با قشر محافظه‌کار آمریکا ارتباط برقرار کرده و تصویر خود در ذهن آن‌ها را اصلاح کند. با این وجود به نظر می‌رسد بیش از آنکه چنین هدفی حاصل شود بیشتر به القای ضعف و آمادگی برای عقب‌نشینی منجر شده است.


دیروز مصاحبه تاکر کارلسون، مجری سابق فاکس‌نیوز و فعال رسانه‌ای مشهور محافظه‌کار با رئیس‌جمهور کشورمان، مسعود پزشکیان منتشر شد. این مصاحبه از این جهت حائز اهمیت بود که پس از جنگ ۱۲ روزه و حمله آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران انجام شد و بستر آن، یک رسانه جمهوری‌خواه بود. پزشکیان به طور مستقیم، طیف طرفدار ترامپ و محافظه‌کار در آمریکا (هسته سخت مخالفین ایران در این کشور) را مخاطب خود قرار داد. در این مصاحبه به موضوعات مختلفی پرداخته شد. موضع ایران در خصوص برنامه هسته‌ای و آینده همکاری با آژانس، آینده دیپلماسی با آمریکا، تهدید ایران برای آمریکا و نقش اسرائیل در تحولات ماه اخیر.

مصاحبه دارای چند نکته مثبت بود. نخست، رئیس‌جمهور همچنان در راستای راهبرد ابهام هسته‌ای بیان کرد که هنوز مشخص نیست که چه آسیبی به تأسیسات هسته‌ای وارد شده است. او همچنین به اقدامات آژانس، قبل و بعد از جنگ 12روزه با اسرائیل اشاره کرد. تأکید او بر این بود که آژانس نه تنها اطلاعاتی از برنامه هسته‌ای ایران را به اسرائیل داده، بلکه آخرین گزارش این سازمان زمینه‌ساز حمله اسرائیل به ایران بود و پس از آن نیز از محکومیت اقدام رژیم خودداری کرد. همه این موارد نشان می‌دهد که ایران نمی‌تواند تحت این شرایط با آژانس همکاری کند.

افزون بر این، پزشکیان تلاش کرد تصویر منفی‌ای که از ایران در جامعه آمریکا ساخته شده است را تغییر دهد و گفت که برخلاف ادعای رسانه‌های جریان اصلی، ایران نمی‌خواهد جنگ با آمریکا را آغاز کند و هیچ سلول خفته ایرانی در آمریکا وجود ندارد. از همه مهم‌تر و البته جنجال برانگبزتر رئیس‌جمهور تلاش کرد تا با ایجاد تمایزی میان ترامپ و نتانیاهو نشان دهد که این نتانیاهو است که به سیاست خارجه آمریکا در منطقه جنوب غرب آسیا آسیب می‌رساند و آمریکا را به جنگ در خاورمیانه می‌کشاند.

این نکته صحیح است که چنین چیزی در واقعیت وجود نداشت و ترامپ و نتانیاهو با هماهنگی کامل به ایران حمله و مسیر دیپلماسی را نابود کردند اما باید دانست که مخاطب مصاحبه با کارلسون، قشر محافظه‌کار آمریکا بود نه جامعه ایران. این قشر همیشه منافع آمریکا و اسرائیل را یکی می‌دیده است و اگر رئیس‌جمهور بر این نکته صحه می‌گذاشت، مصاحبه بی‌معنا و بی‌فایده می‌شد. علاوه بر این به نظر می رسد هدف مشاور رسانه ای رئیس جمهور برجسته کردن تمایز میان منافع حقیقی آمریکا و اسرائیل در منطقه و نه مبرا کردن نقش دولت آمریکا و شخص ترامپ به عنوان عامل اصلی حمله اسرائیل به ایران و به علاوه این تهدید ضمنی بوده است که جنگ‌طلبی ترامپ و نتانیاهو منافع ایالات متحده را زیر ضربه خواهد برد ولی رئیس‌جمهور در انتقال این مفهوم ناتوان بوده است.

در واقع این نکته نمایانگر یک ایراد جدی در مصاحبه بود. پزشکیان می‌توانست بحث را از اثر اقدامات نتانیاهو بر سیاست خارجه آمریکا فراتر ببرد و تمرکز بیشتری بر تمایز منافع ملی آمریکا با اسرائیل بکند. این نکته بسیار مهم است که قشر محافظه‌کار آمریکا متوجه شود دلیلی ندارد آمریکا از همه سیاست‌های اسرائیل دفاع کند و هر گونه کمکی را برای این رژیم فراهم گرداند. با این حال، به چنین موضوعی کمتر توجه شد.

مشکل دیگری که در مصاحبه وجود داشت، این بود که پزشکیان دست بر روی نگرانی مردم آمریکا در خصوص وقوع جنگ با ایران نگذاشت. یکی از دغدغه‌های اصلی مخالفین جنگ و حتی افرادی که از اقدام نظامی آمریکا علیه تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت می‌کردند، این بود که ممکن است آمریکا وارد جنگی دیگر در خاورمیانه شود که جان سربازان آمریکایی را به خطر بیاندازد. همچنین در آمریکا نگرانی‌های بسیاری نسبت به تبعات اقتصادی جنگ با ایران وجود دارد. با این حال، رئیس‌جمهور حتی به صورت تلویحی به این مسائل اشاره نکرد و تنها تلاش کرد تصویری تدافعی از ایران نشان دهد. محور اصلی سخنان پزشکیان باید افزایش نگرانی مردم آمریکا از از طریق تهدیدهای غیرمستقیم می‌بود تا اقدام مجدد نظامی برای تصمیم‌گیران آمریکایی دشوار شود.

در نهایت، باید گفت این مصاحبه فرصت خوبی بود تا ایران بتواند با قشر محافظه‌کار آمریکا ارتباط برقرار کرده و تصویر خود در ذهن آن‌ها را اصلاح کند. با این وجود به نظر می‌رسد بیش از آنکه چنین هدفی حاصل شود بیشتر به القای ضعف و آمادگی برای عقب‌نشینی منجر شده است. آنچه بیشتر اهمیت دارد این است که مقامات ارشد ایرانی به طور مداوم از چنین کانال‌ها و رسانه‌هایی بتوانند مستقیماً با مردم آمریکا ارتباط برقرار کنند. هم در میان جمهوری‌خواهان و هم در میان دموکرات‌ها چنین فرصت‌هایی وجود دارد تا اقشار مختلف جامعه این کشور را مخاطب قرار داد.


اندیشکده تهران


0 دیدگاه

logo

ارسال دیدگاه