در انتخابات فدرال استرالیا در ۳ مه، حزب کارگر به رهبری آنتونی آلبانیزی موفق شد بار دیگر قدرت را در اختیار بگیرد. بهنظر میرسد سایه سیاستهای جنجالی ترامپ و نگرانی از تأثیرات منفی آن، از جمله عواملی بود که رایدهندگان را به سمت حزب کارگر سوق داد. با توجه به اولویت توسعه داخلی بر اتحادهای خارجی در نگاه حزب کارگر، شاهد گسترش همکاری این کشور با چین با وجود فشار آمریکا خواهیم بود.
در انتخابات فدرال استرالیا در ۳ مه، حزب کارگر به رهبری آنتونی آلبانیزی موفق شد بار دیگر قدرت را در اختیار بگیرد. انتخابات استرالیا در چارچوب نظام نمایندگی تناسبی برگزار میشود و براساس نتایج شمارش آراء تاکنون، حزب کارگر موفق به کسب ۸۵ کرسی، ائتلاف لیبرال-ملیگرا ۳۹ کرسی و احزاب کوچک و مستقل ۱۰ کرسی شدهاند.
سرنوشت ۱۷ کرسی (از مجموع ۱۵۱ کرسی)، هنوز مشخص نشده اما پیشبینی میشود دستکم یکی از این کرسیها به حزب سبز تعلق گیرد و بقیه میان احزاب مختلف تقسیم شود. بدینترتیب علیرغم چالشهای اقتصادی حزب کارگر، ائتلاف محافظهکار لیبرال-ملی به رهبری پیتر داتن برای دومین دوره پیاپی در جایگاه اپوزیسیون باقی ماند.
فضای سیاسی استرالیا
دو حزب اصلی استرالیا حزب کارگر و حزب لیبرال هستند. حزب لیبرال بهمنظور افزایش شانس دستیابی به اکثریت پارلمانی، بهطور سنتی یک ائتلاف سیاسی را با حزب ملیگرا تشکیل داده که با عنوان «ائتلاف لیبرال-ملی» شناخته میشود. این ترکیب حزبی نقش مهمی در تعیین توازن قدرت در پارلمان ایفا میکند و رقابت میان آنها، شکلدهنده اصلی فضای سیاسی کشور است.
هرچند اصول کلی سیاست خارجی استرالیا، مانند اتحاد با آمریکا، معمولاً تداوم مییابد، اما تفاوتهایی در اولویتها و نحوه تعامل با قدرتهای بزرگ یا در قبال مسائل منطقهای شرق و جنوبشرقی آسیا میان احزاب مختلف دیده میشود. البته جهتگیری احزاب در حوزه سیاست خارجی بسته به رهبر حزب نیز میتواند تغییر کند.
حزب کارگر
حزب کارگر استرالیا در سال ۱۹۰۴ یعنی سه سال پس از استقلال این کشور تأسیس شد و قدیمیترین حزب استرالیا است. اهداف کلیدی آن شامل دسترسی همگانی و رایگان به خدمات بهداشتی و آموزشی، حمایت از حقوق کارگران و تقویت نظام تأمین اجتماعی است. آنتونی آلبانیزی رهبر این حزب یکی از چهرههای برجسته جناح چپ میانه محسوب میشود.
دولت آلبانیزی در ۴ دسامبر ۲۰۲۴، برای نخستین پس از دو دهه، به قطعنامهای در سازمان ملل درباره پایان اشغال سرزمینهای فلسطینی رأی مثبت داد که با انتقاد داتن رهبر اپوزیسیون مواجه شد. حزب کارگر با اتخاذ رویکردی عملگرایانه تلاش کرده تنشهای موجود با چین را کاهش دهد و روابط اقتصادی را تقویت کند. در خصوص اندونزی به عنوان بزرگترین همسایه استرالیا، با توجه به نقش حزب ائتلاف در روند استقلال تیمور شرقی از اندونزی و اقبال بیشتر جامعه نخبگانی اندونزی به حزب کارگر انتظار میرود آلبانیزی به تقویت همکاریها با این کشور ادامه دهد.
حزب لیبرال
حزب لیبرال استرالیا (تاسیس ۱۹۴۴)، بزرگترین حزب جناح راست میانه است و بر اصول اقتصاد آزاد و تأکید بر آزادیهای فردی استوار است. همچنین مواضع سخت این حزب در حوزه مهاجرت آن را از رقیب خود متمایز کرده است.
حزب لیبرال رویکردی امنیتمحور نسبت به چین دارد و در سال ۲۰۲۱ که در قدرت بود پیمان امنیتی AUKUS را با آمریکا و انگلستان امضا کرد و بحثهایی درباره هستهای شدن استرالیا نیز مطرح کرد. اگرچه هر دو حزب روابط خوبی با ژاپن دارند، اما حزب لیبرال روابط عمیقتری با توکیو برقرار میکند. همچنین، این حزب همکاری دوجانبه با دهلینو را به ویژه در چارچوب سیاست مهار چین با جدیت بیشتری دنبال میکند.
چالشهایی که تبدیل به فرصت شد
استرالیا از جمله کشورهایی بود که با پیامدهای تعرفههای متقابل آمریکا روبه رو شد و ارزش یک دلار استرالیا به ۵۹.۶۴ سنت آمریکایی (پایینترین سطح از آوریل ۲۰۲۰) کاهش یافت. براین اساس افزایش هزینههای زندگی، تورم و نگرانیهای معیشتی از مهمترین دغدغههای رایدهندگان بود. حزب کارگر با وعدههایی همچون افزایش دستمزد واقعی، کاهش تورم، اصلاحات در حوزه مسکن و درمان توانست اعتماد بخش بزرگی از جامعه را جلب کند. حمایت دولت آلبانیزی از فلسطین در سازمان ملل، نیز یکی از عوامل کلیدی بود که حمایت جوانان و مسلمانان استرالیایی را جلب کرد.
رویکرد انتخاباتی پیتر داتن رهبر ائتلاف محافظهکار مبنی بر لزوم اعمال محدودیت بر دورکاری کارمندان دولت، سختگیری در حوزه مهاجرت و افزایش هزینههای تسلیحاتی نیز به واکنش منفی افکار عمومی و گرایش بیشتر به حزب کارگر انجامید.
در نهایت بهنظر میرسد سایه سیاستهای جنجالی ترامپ و نگرانی از تأثیرات منفی آن، از جمله عواملی بود که رایدهندگان را به سمت حزب کارگر سوق داد. در یک چشمانداز کلی با توجه به رویکرد حزب کارگر مبنی بر اولویت توسعه داخلی بر اتحادهای خارجی شاهد گسترش همکاری این کشور با چین با وجود فشار آمریکا خواهیم بود.
0 دیدگاه